latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:57 | Autor: B92

Mala čaša piva dnevno može biti dobra za rad vašeg srca

Haučnici su zaključili da konzumiranje do sedam čaša piva nedjeljno može umanjiti rizik od srčanih problema za 20 odsto kod muškaraca i 16 odsto kod žena.

Alkohol u velikim količinama svakako je štetan, ali u malim može biti dobar za vaše zdravlje. Tako su zaključili naučnici koji u najnovijoj studiji navode da konzumiranje do sedam alkoholnih pića nedjeljno može umanjiti rizik od srčanih problema kod muškaraca za 20, a kod žena za 16 posto.

Dva i po decilitra piva, mala čaša vina ili pola čašice viskija ili votke dnevno mogu pomoći u prevenciji bolesti srca, piše britanski magazin Ekspres.

Studija uticaja alkohola na zdravlje rađena je na 14.629 Amerikanaca starosti između 45 i 64 godine. Oni su bili podijeljeni u dvije grupe - u prvoj su bili oni koji ne konzumiraju alkohol, a u drugoj oni koji piju od sedam do 21 i više alkoholnih pića nedjeljno.

Nakon uzimanja u obzir faktora kao što su godine, dijabetes, visok krvni pritisak, bolesti srca, fizička aktivnost i pušenje, naučnici su zaključili da su muškarci iz grupe onih koji piju do sedam alkoholnih pića nedjeljno imaju za 20 odsto manji rizik od razvoja bolesti srca u odnosu na apstinente. Kod ženskih ispitanika rizik je smanjen za 16 odsto.