latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:18 | Autor: RTRS

Trebinje: Povećan broj oboljelih od upale pluća

U Trebinju je povećan broj oboljelih od upale pluća. U bolnicu je od početka godine primljeno oko osamdeset pacijenata, sa različitim tegobama. Sve komplikacije izazvane virusnim infekcijama zahtijevaju bolničko liječenje.

Respiratorne infekcije izazivaju različite vrste virusa, a kao posljedica njihovih komplikacija upravo i nastaju upale pluća. Oboljeli ne bi trebalo da zanemare simptome poput povišene temperature, bola u grudima i osjećaja gušenja.

- Vrlo je važno da naglasimo da pacijenti ne ostaju dugo kući sa takvim tegobama, nego da dođu na pregled da bi se dijagnostifikovalo o čemu se radi, da li se radi o običnoj virusnoj infekciji ili se radi o komplikaciji virusne infekcije, rekla je Dušanka Mićunović, specijalista pulmolog, Načelnica plućnog odjeljenja.

Virusi se brzo i lako šire, vazduhom, sa bolesnog na zdravog čovjeka. Za hronične bolesnike, upala pluća predstavlja problem.

Kako bi se spriječilo dalje širenje bolesti preduzimaju se preventivne mjere. Tako je u čitavoj trebinjskoj bolnici.

Zabranjene su posjete svim pacijentima. Ljekari svim građanima savjetuju izbjegavanje velikih skupova, ukoliko je to moguće, kao i boravak u provjetrenim i čistim prostorijama.