latinica  ћирилица
26/01/2015 |  12:10 | Autor: SRNA

Trebinje: Kolekcionar fudbalskih karata

Partizan je u svojoj istoriji odigrao 251 međunarodnu utakmicu, a kolekcionaru Vasi Mijanoviću nedostaju ulaznice sa oko šezdesetak mečeva.

Trebinjac Vaso Mijanović, strastveni navijač Partizana, jedan je od rijetkih koji posjeduje zbirku ulaznica sa utakmica omiljenog kluba, kojih se ne bi odrekao ni za kakve pare.

Mijanović, koji je u Trebinju organizovao Udruženje navijača Partizana Grobari Trebinje, kaže da ulaznice svrstava u one kolekcionarske vrijedne i manje vrijedne, ali da prioritet daje međunarodnim utakmicama FK Partizan i derbi mečevima sa Crvenom zvezdom.

On navodi da je Partizan u svojoj istoriji odigrao 251 međunarodnu utakmicu, a da njemu nedostaju ulaznice sa oko šezdesetak mečeva.

Vaso je kao stvastveni navijač počeo da sakuplja karte sa utakmica koje prati više od dvadeset godina, a taj broj sada iznosi više od hiljadu. Kupuje i karte sa utakmica kojima nije prisustvovao.

- Samo su profesionalni kolekcionari spremni da ulažu novac u svoju zanimaciju, da kupuju karte sa utakmica na kojima nisu bili, i iz vremena kad se još nisu ni rodili. Neki daju cijelo malo bogatstvo da se domognu rijetkih primjeraka. Posebno su strastveni Belgijanci, a za njima su Italijani, Francuzi i Englezi, kaže Mijanović.

Govoreći o kolekcijama karata sa derbi utakmica sa vječitim rivalom, Mijanović da od 147 derbija u prvenstvu i 35 utakmica odigranih u kup-takmičenju, u kolekciji ima 80 odsto ulaznica!

- Karte koje mi nedostaju jesu one sa početaka istorije ova dva kluba, od 1947. godine do sredine pedesetih, što je vrlo izazovan period za sve kolekcionare, pogotovu što na kartama tada nije pisalo ko igra, već su prvi derbiji imali su samo oznaku 'fiskulturna priredba, kaže Mijanović.

Mijanović rado sakuplja i karte drugih klubova Partizanovog sportskog društva, a sve kreće od internet sajtova, koji povezuju strastvene sakupljače rariteta.

Mijanović ne želi da priča o cijeni otkupljivanja karata, ali kaže da postoje zaista vrijedne karte.

- Kada je u pitanju Partizan, najvrijednija karta je sa prvog meča koji je odigrao u Evropi sa Sportingom iz Lisabona, 4. septembra 1955. godine. Ona je interesantna ne samo zato što je ulaznica sa prve međunarodne utakmice Partizana, već zato što je to uopšte prva utamica u istoriji Kupa šampiona, naglašava Mijanović.

Kad su utakmice Crvene Zvezde u pitanju, veliku vrijednost ima ulaznica sa utakmice Crvena Zvezda - Mančester junajted iz 1958, pošto se poslije te utakmice desila avionska nesreća, u kojoj su nastradao čitav tim Mančestera.