latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:42 | Autor: Blic

Da li teflonsko posuđe izaziva rak?

Prošle nedjelje Agencija za bezbjednost i očuvanje životne sredine Amerike upozorila je na posuđe sa neljepljivim površinama.

Perfluorna katonička kiselina, koja se nalazi u sastavu ovakvog posuđa, dokazano uzrokuje određene oblike tumora jetre, pankreasa i testisa, a utiče i na plodnost kod životinjskih vrsta.

Iako nije dokazano da ova hemikalija, koja se nalazi se u sastavu teflonskog posuđa, utiče na ljude na bilo koji način, Agencija za bezbjednost i očuvanje životne sredine, upozorava da ne bi trebalo da rizikujemo.

Kuhinjska posuđa su često bila predmet polemika vezanih za zdravlje. Sedamdesetih se vjerovalo da aluminijum izaziva Alchajmerovu bolest, što je dovelo da se značajno smanji njegova upotreba u proizvodnji. Ipak, ova teorija nikada nije bila dokazana.

Bakarno posuđe može tokom kuvanja, da otpusti izvjesnu količinu ovog materijala koja može da izazove mučninu i dijareju.

Gvožđe takođe može da izazove izvjesne zdravstvene probleme, dok se za nehrđajući čelik vjeruje da je sasvim bezbjedan.

Uprkos brojnim teorijama, za teflonsko posuđe se ipak vjeruje da jeste bezbjedno, zbog specijalnog načina proizvodnje i izlaganja visokim temperaturama.

Prema jednoj studiji, testirano je 26 teflona sa neljepljivim dnom i nijedan od njih, pri visokim temperaturama, nije otpustio bilo kakve hemikalije.

Ipak, primjećeno je da se neke osobe osjetile mučninu nakon što su konzumirale hranu koja je pregorjela dok se spremala u teflonskom posuđu.

Epilog ove priče je da možete koristiti teflonsko posuđe, bez bojazni za svoje zdravlje. Pazite da održavate optimalnu temperaturu i da ih ne ogrebete. Ako se to ipak dogodi, zamijenite ga novim posuđem.