latinica  ћирилица
29/01/2015 |  11:04 | Autor: Agencije

Ulični umjetnici oživjeli dokove Malage

Kada su zvaničnici Malage odlučili da "očiste" dokove ovog španskog grada, pozvali su slikare - i to velika imena međunarodne "street art" scene.
Mural - Foto: B92
MuralFoto: B92

Ulice kojima su nekada šetale prostitutke i dileri i koje su bile pune oronulih zgrada iz 19. vijeka, sada mogu da se pohvale čudnim i predivnim muralima uličnih umjetnika iz Britanije, SAD... Ova djela naručili su gradski oci, dajući tako legitimitet umjetničkom pokretu koji se do skora pozvezivao sa "tagovanjem" i grafitima.

Ulice su sada popločane, zatvorene za saobraćaj, sa novom rasvjetom i parkovima učinivši tako oblast Heridu u blizini rijeke Gvadalmedina "fensi" kvartom grada.

"Ideju su nam dali lokalci i nekoliko vlasnika prodavnica u kvartu", rekao je AFP-u Fernando Frances, direktor Centra za savremenu umjetnost grada i jedan od organizatora akcije. "Mislili su da bi ulična umjetnost doprinijela kulturnom imidžu koji smo željeli."


foto: Tanjug

Među zvijezdama ulične umjetnosti je američki umjetnik Šepard Feri, poznat po stilizovanom portretu Baraka Obame nazvanom "Nada" i logu "Obey". Njegov veliki portret žene sa sloganom "mir i sloboda" ukrašava jednu stranu desetospratnice na ulazu u distrikt. Nasuprot tog murala, nalazi se rad britanskog umjetnika D Face-a, ogromni portret pilota borbenog aviona.

Tradicionalno tajanstvena forma umjetnosti, koja varira od grafita i stikera do stensila i zanimljivih ilustracija, ulična umjetnost pojavila se 1980-tih i od tada je postala mejnstrim. Neka od Ferijevih djela sada se mogu vidjeti i u muzejima.

Ali Frances kaže da nije uvijek bilo lako pronaći umjetnike od kojih mnogi i dalje rade anonimno i bez dozvole. Uspio je da stupi u kontakt sa 50 umjetnika i dao im "odriješene ruke" da ukrase zidove i izloge.

Među njima je i Dadi Dreukol, 26-godišnji lokalni umjetnik koji je oslikao bizarne murale crnih maskiranih figura. Dreukol slika od svoje 12 godine ali kaže da je scena dobila novi elan od skora, zahvaljujući internetu. "Ranije si morao da ideš tamo gdje su slike" da bi ih vidio. "Sada, slikaš na ulici, neko to fotografiše i sekundu kasnije ljudi u Јapanu mogu to da vide".

 

 

foto: TanjugUčešćem u projektu u svom rodnom gradu, skrenuo je na sebe pažnju jedne njemačke galerije koja ga je pozvala na tromjesečni boravak.

Ulična umjetnost poboljšala je život i za neke stanovnike Malage. Antonio Mansera (63) ponosno se smiješi ispred crteža kameleona na svojoj kući koji je uradio belgijski umjetnik Roa. Mansera se nudi da posjetiocima pokaže različite murale svog kvarta.

"Postojala je želja da se oživi ovaj kraj", kaže Mansera.

Lokalci se nadaju da će murali privući i turiste koji uglavnom izbjegavaju dokove Malage u korist plaža dalje duž obale. Zvaničnici organizuju koncerte i izložbe i pozivaju vlasnike radnji i galerija da ožive kvart.

Pedro Marin Kots, gradski arhitekta, kaže da su od pokretanja projekta u julu 2013. u tom kraju otvorene 34 nove radnje. Među njima je i prodavnica bicikala koju drži Havijer Marin, dvadesetsedmogodišnji hipster sa bradom i naočarima. Osam mjeseci poslije otvaranja, Marin kaže da kupaca i dalje nema previše, ali se nada da će ih sa ljetom biti.

 Foto: Tanjug

"Često su djeca turista ta koja otkriju da ovde postoji ''street art'  i onda dovedu roditelje da vide murale, kaže jedan od lokalnih umjetnika Havijer Kaleha.

Gradski oci sada su pozvali drugu grupu uličnih umjetnika. "Ima još mnogo toga što treba uraditi prije nego što ovo postane Soho kao u drugim gradovima", rekao je Marin aludirajući na umjetničke kvartove Njujorka i Londona.