latinica  ћирилица
30/01/2015 |  16:46 | Autor: SRNA

Sve više mladih izloženo pasivnom pušenju

Timovi porodične medicine u Republici Srpskoj registrovali su za devet mjeseci prošle godine pušački status kod 56.467 pacijenata, kojima su ponudili zdravstvenu uslugu odvikavanja od pušenja u skladu sa predmetnim vodičem, podaci su Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite.
Zabrana pušenja - Foto: ilustracija
Zabrana pušenjaFoto: ilustracija

Prema rezultatima Globalnog istraživanja pušenja kod školske djece i omladine koje je u Republici Srpskoj provedeno 2013. godine, učestalost konzumiranja duvanskih proizvoda u starosnoj grupi od 13 do 15 godina je 10,5 odsto, i to češće kod dječaka nego kod djevojčica.

Više od polovine mladih u navedenom uzrastu izloženo je pasivnom pušenju u vlastitoj kući i na zatvorenim javnim mjestima.

Kada je u pitanju učestalost ove navike među odraslim stanovništvom, podaci istraživanja zdravstvenog stanja stanovništva iz 2010. godine pokazuju da je procenat pušača u Republici Srpskoj sa 33,6 odsto u 2002. godini pao na 28,7 u 2010. godini.

Najčešći pušači su bile osobe starosti od 35 do 44 godine, sa procentom učestalosti od 39,1, dok lica sa završenom osnovnom ili srednjom školom češće konzumiraju duvan od lica sa završenom višom ili visokom školom.

Prosječan broj godina pušačkog staža u Republici Srpskoj bio je 20,2 godine, pri čemu je kod muškaraca iznosio 22,1, a kod žena 17,4 godine, a najduži staž imala su lica starija od 65 godina i lica sa završenom osnovnom školom, saopšteno je iz resornog ministarstva.

Prema procjenama Svjetske zdravstvene organizacije, u svijetu godišnje umre šest miliona ljudi od posljedica bolesti povezanih sa pušenjem, a ukoliko se trend upotrebe duvana nastavi razvijati istim tempom, očekuje se da će se u narednih 15 godina broj smrtnih slučajeva povezanih sa pušenjem povećati na osam miliona.

Naučne studije su potvrdile da se u vezu sa pušenjem dovodi više od 40 oboljenja, među kojima i kancerogena.

U svijetu postoje ekonomski pokazatelji da je potražnja za cigaretama manja što je njihova cijena viša, prema kojima povećanje cijene cigareta za 10 odsto vodi ka smanjenju učestalosti pušenja za četiri procenta.

U Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite kao jednu od značajnijih mjera kontrole navode povećanje cijena duvana i duvanskih proizvoda usljed povećanja akciza, čiji je minimalni iznos u Republici Srpskoj od prvog januara dvije KM.

Јedna od mjera prevencije upotrebe duvana i duvanskih proizvoda je dostupnost metoda za odvikavanje od pušenja, koje su građanima Republike Srpske dostupne u ambulantama porodične medicine.

Ministarstvo ukazuje i na neophodnost nastavka uključivanja zdravstvenih radnika, nastavnog osoblja, medija i cijelog društva u primjenu mjera koje se odnose na prevenciju pušenja duvana i duvanskih proizvoda u Republici Srpskoj, da bi se osigurala okolina bez duvanskog dima.

Nacionalni dan borbe protiv pušenja, 31. januar, obilježava se od 1984. godine, kada je ovaj dan u SFRЈ prihvaćen kao Dan bez cigarete.