latinica  ћирилица
31/01/2015 |  10:57 | Autor: B92

Prvo osvajanje zaleđenih Nijagarinih vodopada (VIDEO)

Alpinista Vil Gad postao je prva osoba koja se popela uz zaleđeni dio Nijagarinih vodopada, koji važe za jedne od najvećih i najmoćnijih vodopada na svijetu.

Počevši svoju avanturu od zaleđenog bazena rijeke Nijagare, preko Terapin tačke na Kozjem ostrvu koja razdvaja Američke vodopade od Potkovica vodopada, ovaj neustrašivi alpinista popeo se uz sjeverni dio vodopada Potkovica.

Njegova avantura bila je dugačka oko 46 metara, najvećim svojim dijelom pružajući se po granici između SAD i Kanade. To je bio i simboličan potez, s obzirom na to da je Gad državljanin obije zemlje - rođen je u američkoj saveznoj državi Koloradu, a trenutno živi u Alberti u Kanadi.

"Obišao sam svijet tražeći najizazovnije uspone, ali Nijagarini vodopadi, jedan od zaštitnih znakova moje rodne zemlje, predstavljaju misiju mog života za koju ranije nisam vjerovao da bi mogla da se ostvari", izjavio je Gad, piše B92.

Opisujući svoje iskustvo Gad navodi kako je suočavanje sa stvarnošću tokom penjanja nevjerovatna stvar.

"Tada se dešava mnogo toga. Debljina leda kreće se od 2,5 centimetara do čak 3 metra, pa je svaki pokret drugačiji. Treba da vodiš računa o mnogim stvarima dok se preko tvojih ramena spušta najmoćniji vodopad na svijetu", navodi on.

Publika je nedavno bila u prilici da pogleda snimak na kojem se Gad tokom priprema za ovaj poduhvat bori sa santama leda. Kada se 150.000 tona vode sliva niz liticu svakog minuta brzinom od oko 32m/s, to je isto kao udarac koji se dobija kada bi 4.000 kamiona sa 18 točkova istovremeno udarilo u zemlju.

"Riječ je o prilično nezahvalnoj okolini i pravi je izazov ostati samo zakačen za ledeni zid, a ne još i da se uspinjete uz njega", rekao je Gad.

Ovaj alpinista ranije se peo i na glečer Kilimandžara, a Nacionalna geografija nominovala ga je za priznanje "Alpinista godine".