latinica  ћирилица
01/02/2015 |  12:23 | Autor: Agencije

Umro otac antibebi pilule

Izumitelj antibebi pilule, hemičar poreklom iz Austrije, Karl Đerasi preminuo je u 91. godini.
Tablete - Foto: flickr.com
TableteFoto: flickr.com

Hemičar je dugo vremena imao loš odnos sa svojom zemljom rođenja, Austrijom. Rođen je u Beču, kao sin oca Bugarina i majke Austrijanke, koja je zbog vjenčanja uzela bugarsko državljanstvo. Јevrejska porodica preselila se u Bugarsku, odakle se Đerasi sa majkom ponovo vratio u Beč nakon razvoda roditelja.

Majka je, po povratku dobila natrag austrijsko državljanstvo, dok Karlu zahtjev za državljanstvo nije odobren. Tek 2004. godine je, kao zaslužan građanin dobio austrijski pasoš, a tada je već bio državljanin SAD.

Đerasi je 1938. godine protjeran iz nacističkog Beča u SAD, gdje je radio kao naučnik-hemičar. Svjetsku slavu stekao je zahvaljujući dva otkrića - sintetizaciji hormona kortizon, čime je omoguće masovna proizvodnja i 1951. godine sitnetizaciji hormona gestagen, uz koji je zajedno sa dva druga američka naučnika, razvio antibebi pilulu.

Uvijek je odbijao prihvatanje naziva antibebi pilula, jer kako je govorio, riječ je o piluli za sprečavanje trudnoće, a ne lijeka usmjerenog protiv beba.

Inače u Beču je, prema sopstvenim navodima, prvi put od protjerivanja boravio tek tokom 1950-ih godina i to zbog učešća na jednom kongresu.

Proteklih godina Đerasi je često dolazio u Beč, gdje se i nastanio i dobio više počasnih doktorata.

Proslavio se i kao autor, nakon što je od 1985. godine počeo sa kratkim pričama i pjesmama, prije nego što se posvetio pisanju romana naučne fantastike.

Kao kolekcionar umjetničkih djela posjedovao je više od 150 djela Pola Klea, koje je pozajmio muzeju moderne umjetnosti u San Francisku i „Albertini“ u Beču.