latinica  ћирилица
02/02/2015 |  11:57 | Autor: Press

U Švedskoj radnicima ubacuju čipove ispod kože

Svaki zaposleni na ulaznim vratima podiže ruku i dopušta da mu skener očita čip ubačen ispod kože. Riječ je o RFID (radio-frequency identification) čipu veličine zrna pirinča koji se nalazi u ruci.

Felisio Da Kosta, radnik čija kompanija posluje u okviru "kompleksa", prilikom ulaska mora prisloniti svoju ruku pored čitača na ulaznim vratima koja se potom otvaraju. Isto to mora da uradi prilikom ulaska u svoju kancelariju, ali i za korištenje fotokopirne mašine i sličnih stvari dok je na poslu.

"Toliko nam je ova tehnologija već bliska da nam ovo nije ništa pretjerano. Niko ne može bez mobilnih, platnih i drugih kartica kao i računara. Razlika je jedino što nam za upotrebu ovog čipa ne trebaju nikakve šifre već samo prislanjanje "čipovane" ruke ", rekao je Costa. 

Tako će radnici ovog "kompleksa" uskoro moći i da plaćaju kafu jednostavnim dodirom ruke, preko čipa ugrađenog ispod kože. Za ugradnju čipa potrebno je malo stisnuti zube jer postupak nije sasvim bezbolan. Čip se ugrađuje između palca i kažiprsta.

 

"Mi već komuniciramo s tehnologijom i to sve vrijeme. Danas je to malo zbrkano trebaju nam PIN kodovi i lozinke. Zar ne bi bilo lakše samo dodirivanje rukom? To je stvarno intuitivno", izjavio je zaposlenik za britanski "BBC".

Kao i uvijek kada je riječ o novoj tehnologiji mišljenja o ovome su podijeljena. Јedni ne vide ništa loše u njima, dok protivnici smatraju kako je ovaj spoj ljudi i tehnologije prebrz, pa čak i pomalo jeziv.