latinica  ћирилица
04/02/2015 |  08:55 | Autor: RTS

Pedijatri u Srbiji za vraćanje školske kuhinje

Kada pitate prosječno dijete šta bi najradije pojelo, jedan od najčešćih odgovora je pica. Ako tome dodate gazirano piće, sreći nema kraja, kao ni suvišnim kilogramima i problemima koje oni nose.
Hrana - ilustracija - Foto: getty
Hrana - ilustracijaFoto: getty

Doručak, ručak, večera ili užina, pica je spas za roditelje. Brz obrok, a djeca se ne bune. Naprotiv. Međutim, samo dva parčeta pice obezbijede 570 kalorija, tek 100 manje od "čiken nagetsa" i 150 manje od hamburgera, navodi se u najnovijoj američkoj studiji.

Јedno parče pice ponekad ne smeta, problem je što su pice na svakodnevnom meniju - od školskih odmora do rođendana.

"U protekle dvije i po godine koliko radim u igraonici skoro da nije bilo rođendana na kome nije bilo posluženje minipice ili pice", kaže Milica Đurčanin radnica u igraonici "Šir Kan".

Samo jedno parče pice je petina poželjnog dnevnog unosa kalorija.

"Ako biste svako jutro davali djetetu picu za doručak, ono bi za šest mjeseci dobilo tri do šest kilograma", kaže nutricionistkinja Milka Raičević.

Pica je ukusna. Ali ima previše ugljenih hidrata i masti, a premalo proteina i vitamina. Pedijatri upozoravaju da je svako peto dijete prekomjerno teško, jer djeca danas jedu previše tijesta.

Gojaznost sa sobom može da donese i dijabetes "tipa dva", povišen pritisak, probleme s kostima, zglobovima.

"Prečesto uzimanje pice i hrane sličnih svojstava koje imamo u našim pekarama naravno vodi dijete u gojaznost". Mi, pedijatri se jako zalažemo da vratimo školsku kuhinju koja bi bila pod stručnim nadzorom", kaže Nedeljko Radlović, pedijatar u Univerzitetskoj dečijoj klinicia u Tiršovoj.

Postavlja se pitanje šta je tako nezdravo u ukusnom tijestu s malo kečapa, sira i šunke.

"Problem je i tijesto i masnoće iz dodatih namirnica i problem su konzervansi koji se dodaju", kaže nutricionistkinja Raičević.

Od omiljenog jela ne mora da se odustane, pod uslovom da se malo promijeni recept.

Na primjer ako se uzme tijesto od integralnog brašna, odozgo stavi sok od paradajza ili izrezan paradajz i doda mocarela.

Takvu picu možete svako da napravi, ako je nema na kiosku. Lako je, nije skupo, a nema brige da li će zbog parčeta više, dijete dobiti nepotrebne kilograme. Najvažnije je da je takav obrok zdrav.