latinica  ћирилица
08/02/2015 |  08:46 | Autor: RTRS

Međunarodni festival zmajeva u Dubaiju

U Dubaiju je održan Međunarodni festival zmajeva. Aktivnost u kojoj smo uživali kao djeca, postala je hobi odraslih. U suncu okupanom Dubaiju uživalo je oko 100 učesnika iz 25 zemalja.

Vjeruje se da su prve papirnate zmajeve izmislili Kinezi prije 2. 000 godina. Služili su za zabavu, ali i kao sredstvo za pokazivanje moći i bogatstva. U Dubaiju, koji je bio domaćin trodnevnog Međunarodnog festivala zmajeva, umjesto moći i bogatstva više su se vrednovale sposobnosti učesnika, koji su pristigli iz svih krajeva svijeta.

- Naši zmajevi najčešće imaju oblike bića iz mitologije, i to onih koja predstavljaju igru i ples. Takvi su Katakali, Јakshagana ili Gajaraja. Naravno, nezaobilazna inspiracija je Ramajana, poznati indijski ep, iz kojeg smo uzeli lik Garude, rekao je Nitin Šeti, učesnik iz Indije.

Za puštanje zmajeva najvažniji je vjetar. Ako je prejak, zmajevi neće moći da lete visoko i neće postići balans, a ako je slab od letenja nema ništa. Zato je Dubaiji postao omiljena destinacija u ovo doba godine za ovu aktivnost, jer je vjetar najpovoljniji.

- Јa, uglavnom, puštam velike zmajeve koji su u prosjeku dugi 20 do 30 metara. Inspiracija su mi uglavnom životinje poput ajkula, raža, sova, krokodila ili hobotnica, dodao je DŽefri Burka, učesnik iz SAD. 

Na trodnevnom Festivalu u Dubaiju učestvovalo je 100 takmičara iz 25 zemalja.