latinica  ћирилица
10/02/2015 |  16:09 | Autor: Blic

Udovica Nila Armstronga našla skriveno blago među stvarima svog muža

Udovica Nila Armstronga, prvog čovjeka koji je kročio na Mjesec, nedavno je pronašla torbu sa opremom koju je njen suprug koristio tokom misije Apolo 11.

Gospođa Armstrong je odmah stupila u vezu sa Nacionalnim muzejom astronautike i svemirskih istraživanja Instituta "Smitsonijan", kome je predmete dala na pozajmicu.

Kustos muzeja Alen Nidel okupio je tim stručnjaka koji su marljivo prelistali dokumentaciju i pregledali snimke iz tog perioda i potvrdili autentičnost pronađenih predmeta.

Zašto prvi čovjek koji je hodao po Mjesecu više od 40 godina nije spomenuo predmete koje je čuvao u plakaru u svom stanu u Ohaju nikada nećemo saznati.

Torba u kojoj su pronađeni skriveni predmeti (Foto: NASA)

Torba, između ostalog, sadrži i kameru od 16 milimetara sa sočivom od 10 milimetara kojom je, kroz prozor lunarnog modula, zabilježeno istorijsko spuštanje misije "Apolo 11" na površinu Mjeseca i ubadanje američke zastave.

Armstrong je sačuvao gotovo 20 uspomena na putovanje, uključujući i alat, trake za vezivanje kacige i kablove korišćene u misiji.

Predmeti, koje je Armstrongova druga supruga dala muzeju, trebalo je da ostanu na površini Mjeseca, tvrde izvori iz muzeja.