latinica  ћирилица
10/02/2015 |  22:27 | Autor: Agencije

Zabilježen fenomen- Susret Sunca i sjeverne svjetlosti

Zabilježen je rijedak susret dva možda najljepša prirodna fenomena na svijetu - aurore borealis i izlazećeg Sunca.

- Sve što nam nedostaje je phesma anđela - napisao je Vilmor u komentaru snimka koji je napravio iz Međunarodne svemirske stanice. Kamera prati auroru borealis ili sjevernu svjetlost i bilježi trenutak kada "izlazeće sunce dodiruje auroru".

Video je snimljen iznad Virdžinije, Delavera, Nju DŽersija, Njujorka i Masačusetsa, nakon čega je ubrzan i postovan na internetu.

Sjeverna svjetlost je popularni naziv za auroru borealis, raznobojni svjetlosni spektakl izazvan sudarom naelektrisanih čestica Sunca koje ulaze u Zemljinu atmosferu. Aurora je jedan od efekata energetskih čestica koje Sunce emituje bilo u vidu konstantnog strujanja (tzv. solarni vjetrovi), bilo prilikom velikih erupcija poznatih kao koronalni izbačaji mase ili koronalne eksplozije.

Nakon putovanja ka Zemlji, koje traje dva-tri dana, solarne čestice i magnetna polja izazivaju oslobađanje čestica već zarobljenih u blizini Zemlje. Ovo izaziva reakcije u gornjoj atmosferi, u kojoj molekuli kiseonika i azota emituju svjetlost.

Zbog jake erupcije na Suncu koja je izazvala ovu auroru u pojedinim dijelovima Zemlje tokom vikenda je došlo do prekida radio-komunikacija.

Obična sjeverna svjetlost najbolje se vidi blizu Sjevernog pola, npr. u Islandu ili Norveškoj. Na južnoj Zemljinoj hemisferi poznata je kao aurora australis.

Vedre zimske noći su po pravilu pogodnije za osmatranje neba, jer tada ima manje isparenja u vazduhu. Boja sjeverne svjetlosti zavisi od toga koji gas proizvode elektroni: kiseonik ili azot, ali i od brzine kretanja elektrona.

Kao i Zemlja, svaka planeta sa magnetnim poljem i amtmosferom, među kojima su i Јupiter, Saturn i Uran, trebalo bi da ima aurore.