latinica  ћирилица
11/02/2015 |  08:59 | Autor: TANЈUG

Na Kosovu proglašena epidemija tularemije

Odbor za prevenciju i suzbijanje infektivnih bolesti u Ministarstvu zdravlja Kosova danas je proglasio epidemiju tularemije na Kosovu i aktivirao sve terenske timove u sprečavanju pojave novih slučajeva bolesti.

Kako prenose prištinski mediji, proglašenje epidemije je objavljeno u saopštenju kosovskog Instituta za javno zdravlje, u kome se navodi da je od 1. januara 2014. do 10. februara ove godine prijavljeno ukupno 206 slučajeva tularemije, kao i da je trend porasta oboljenja primjećen u januaru 2015.

Do sada nije prijavljen nijedan smrtni slučaj od tularemije, navedeno je u saopštenju kosovskog Institura za javno zdravlje.

Bolest je zabilježena uglavnom u centralnom i istočnom dijelu Kosova.

Tularemija je registrovana u 19 opština, sa 88 žarišta. Veći broj oboljelih je u Vučitrnu, Obiliću i Srbici, dok je manja učestalost zabilježena u Prizrenu i Suvoj Reci.

Tularemija je uobičajena infekcija među divljim glodarima, a prelazi na ljude putem kontakta sa tkivom zaraženih životinja ili putem ujeda, a ljeti i ujedima komaraca.

Iz podataka dobijenih tokom aktivnog istraživanja terena, u regionima sa povećanim brojem oboljenja od tularemije primjećen je veći broj glodara.

Bolest se prenosti i korišćenjem vode iz bunara, neadekvatnim čuvanjem hrane i kontaktom sa zaraženim predmetima.