latinica  ћирилица
12/02/2015 |  17:34 | Autor: TANЈUG

Najstariji Australijanac plete džempere za pingvine

Alfi Dejt nije samo najstariji Australijanac, već i veliki ljubitelj štrikanja i dobročinitelj pingvina.

Ovaj 109-godišnjak iz države Viktorija provodi vrijeme štrikajući džempere za pingvine, žrtve naftnih mrlja koje za sobom ostavljaju brodovi. Time održava pokretljivost ruku, a čini i dobro djelo.

Fondacija za zaštitu pingvina sa ostrva Filip pokrenula je 2013. kampanju za prikupljanje džempera koje koristi u rehabilitaciji ugroženih ptica.

Čim je od osoblja staračkog doma u kom sada živi čuo za program "Štrikeraj za prirodu" (Knits For Nature), Dejt se odmah prihvatio igala i napravio nekoliko malih džempera.

Pingvini sa ostrva Filip obučeni u pletene džempere

Dejt, koji je vještinu štrikanja savladao u mladosti, ima sedmoro djece, 20 unuka i isto toliko praunuka. Dovoljno je star da se sjeća potonuća Titanika 1912. kao i objave Prvog svjetskog rata.

Osim za džempera pingvine, Dejt štrika i šalove za svoje prijatelje kao i odijelca za prijevremeno rođene bebe.
Na pitanje kako doživeti stotu, Dejt je u razgovoru za Dejli telegraf rekao da je to vrlo jednostavno: "Treba se samo probuditi izjutra".

Ostrvo Filip je dom kolonije od oko 32.000 pingvina. Godine 2001. oko 400 ptica je upalo u naftnu mrlju, a zahvaljujući džemperićima naučnici su uspjeli da ih gotvo sve spasu.

DŽemperi sprečavaju trovanje i smrzavanje pingvina čije je perje zamazano naftom.