latinica  ћирилица
12/02/2015 |  22:08 | Autor: TANЈUG

Oslobađanjem ugljenika iz okeana prekinuto Ledeno doba

Oslobađanjem ugljen dioksida iz dubina okeana nastupio je kraj posljednjeg ledenog doba, tvrde autori studije objavljene u časopisu Nature.

Njegovo oslobađanje u atmosferu dovelo je do porasta temperature i postepenog ulaska Zemlje u topliji period, navode istraživači sa Univerziteta u Sauthemptonu koji su analizirali hemjske signale u ljušturama drevnog planktona.

Svjetski okeani apsorbuju oko jedne trećine atmosferskog CO2 koji nastaje sagorijevanjem fosilnih goriva.
Kako prenosi Bi-Bi-Si, naučnici predviđaju da će povećanje temperatura okeana dovesti do slabljenja njihove sposobnosti apsorpcije atmosferskog CO2, a samim tim i do bržeg globalnog zagrijavanja.

Koautor studije dr Migel Martines-Boti, napomenuo je da njihovi rezultati ukazuju na postojanje veze između visoke koncentracije rastvorenog ugljen dioksida u dijelovima okeana i povećanja atmosfesrkog ugljen dioksida na kraju posljednjeg Ledenog doba.
"Sada smo u stanju da bolje razumijemo ulogu okeana u ugljeničnom ciklusu", kazao je Boti.

"Okean je daleko veći rezervoar ugljenika od atmosfere, pa je način na koji okean i atmosfera međusobno reaguju izuzetno važan", naveo je Boti.
Istraživanje se temelji na proučavanju drevnih morskih organizama koji su živjeli na površini okeana prije više hiljada godina.

Aciditet morske vode u kojoj su ova bića živjela može se utvrditi na osnovu hemijskog "potpisa" u njihovim ljušturama, koji pak omogućava da se izračuna količina ugljen dioksida u vodi.

Dr Gevin Foster, takođe jedan od učesnika studije, ističe da podaci do kojih su došli potvrđuju da su prirodne varijacije u atmosferskom ugljen dioksidu u periodima ledenog doba i toplijim intervalima mahom izazvane promjenama u količini ugljenika koji se nalazi u okeanima.

Naučnici vjeruju da vode oko Antarktika, tj. Јužnog okeana, imaju ključnu ulogu u pomjeranju ugljenika između atmosfere, kopna i mora.
Oni smatraju da je važno saznati više o načinu na koji okeani utiču na ugljenični ciklus kako bi bolje razumjeli klimatske promjene.

Podaci Međuvladinog panela o klimatskim promjenama govore da se oko 40 odsto CO2, koji je emitovan od preindustrijske ere do danas, zadržalo u atmosferi.

Okean je, pak, apsorbovao oko 30 odsto, što je dovelo do acidifikacije morske vode.