latinica  ћирилица
13/02/2015 |  10:04 | Autor: Agencije

Megajahta uplovila u Porto Montenegro

"Paladijum", megajahta ruskog finansijskog oligarha Mihaila Prohorova, čelnika "Oneksim banke" čije se lično bogatstvo procjenjuje na više od 13 milijardi dolara, uplovila je juče u marinu Porto Montenegro u Tivtu.

Ultraluksuzni brod dužine 96 metara, na kojem se vije zastava Kajmanskih ostrva, u tivatskoj elitnoj marini ostaće šest sedmica, pišu podgoričke Vijesti.
Opslužuje ga čak 40 članova posade koji će naredna dva mjeseca, dok jahta boravi u Porto Montenegru, istraživati Crnu Goru i uživati u njenim ljepotama.

"Paladijum" je sa svojih skoro 4.500 bruto tona veličine manjeg putničkog broda, a jahtu karakteriše neuobičajen futuristički dizajn spoljašnosti, posebno bokova broda, izgrađenog 2010. u renomiranom njemačkom brodogradilištu "Blohm+Voss" u Hamburgu.

Ova čelično-aluminijumska ploveća palata izgrađena je po projektu dizajnera Majkla Liča.

Dva MTU dizel-motora daju joj maksimalnu brzinu od 19 čvorova, a uprkos tome što je riječ o gotovo 100-metarskom brodu, smještajni kapacitet "Paladijuma" je samo 16 putnika – u šest ultraluksuznih kabina plus jednom ogromnom vlasničkom apartmanu.

Prema navodima specijalizovanih internet sajtova, "Paladijum" karakteriše posebna šema farbanja i "obline" na trupu inspirisane formama kita ubice, pa je ova jahta, prije nego što je zvanično krštena, u jahting-industriji bila poznata pod radnim nazivom "Projekat Orka".