X

Za vaš uređaj je
dostupna aplikacija

latinica  ћирилица
Tvoje lice zvuči poznato
16/02/2015 |  10:27 | Izvor: Nezavisne

Neplodnost kod muškaraca viša nego kod žena

Više od 15 odsto bračnih parova u Republici Srpskoj bori se sa sterilitetom, a posljednjih godina veći je broj muškaraca nego žena koji imaju problem sa neplodnošću.

Ovo je potvrdio Nenad Babić, nacionalni koordinator za reproduktivno zdravlje RS, navodeći da su razlozi za problem sa sterilitetom mnogobrojni.

- Sve što nosimo kroz život, sva upalna stanja, urođena stanja ili nerazvijenost polnih organa sve to mogu biti razlozi pojave steriliteta. Danas na pojavu steriliteta naročito utiču i uslovi života, prije svega, stres - rekao je Babić.

On je istakao da je posljednjih godina indikativno to da više muškaraca nego žena ima problem sa neplodnošću.

- Kod žene uzroci mogu biti endokrinološki, zatim razna upalna stanja materice koja ostavljaju posljedice. Mogući su i kod muškarca endokrinološki uzroci, imunološki, genetski. Nije rijetka pojava ni da tokom sazrijevanja spermatozoida i jajne ćelije dođe do nekih nepravilnosti - naveo je Babić, ističući da Fond zdravstvenog osiguranja RS finansira dva postupka, a pojedine opštine treći postupak vantjelesne oplodnje.

On je naglasio da se pažnja mora na vrijeme posvetiti reproduktivnom zdravlju, jer nesprovođenje rane preventive u očuvanju reproduktivnog zdravlja žene takođe je uzročnik sve češće pojave neplodnosti.

Ginekolog Mirko Šaran potvrdio je da se sve više muškaraca u Srpskoj susreće sa problemom neplodnosti i da je kod njih veoma težak postupak liječenja jer ne žele da se u javnosti sazna da imaju taj problem.

- Sa ženama je jednostavno, dok su muškarci vrlo komplikovani za liječenje. Јednostavno rečeno, ženama je potrebno da imaju matericu, koliko-toliko zdrave jajovode, pa da u velikom broju slučajeva možemo riješiti problem neplodnosti. Ovdje su muškarci problematičniji, jer ne žele da provjere da li je problem do njih, niti da dođu na pregled, vjerujući da je kod žene uzrok neplodnosti - istakao je Šaran.

Snežana Misita, iz Udruženja porodica sa problemom steriliteta "Bebe" iz Trebinja, kazala je da je finansiranje osnovni razlog koji imaju parovi koji se bore sa sterilitetom.

- Kada bismo na republičkom nivou imali treću vantjelesnu oplodnju besplatno, to bi nam bilo vrlo značajno jer imamo sve više opština koje se uključuju u finansiranje, znači ukupno bismo imali četiri besplatne - rekla je ona.

Sanja Sibinčić, doktor u ginekološkoj ordinaciji "Mediko-S" iz Banjaluke, kazala je da se ova slika o konzervativnim muškarcima mijenja posljednjih godina jer muškarci ipak shvataju da je sterilitet problem sa kojim se suočava i jači, kao i nježniji pol.

- Upravo je visoka cijena ovog postupka razlog zašto mnogi parovi ne mogu da dobiju dijete ni ovim putem. Kod nas, cijena vantjelesne oplodnje, s anestezijom i terapijama, košta oko 5.500 maraka i to sve Fond finansira - rekla je  Sibinčićeva.

Iz Fonda zdravstvenog osiguranja RS je saopšteno da su u prošloj godini odobrili 445 zahtjeva za postupak vantjelesne oplodnje, za šta je Fond izdvojio 2,1 milion maraka.