latinica  ћирилица
16/02/2015 |  14:51 | Autor: SRNA

Istočno Sarajevo- Rekonstrukcija objekta bolnice

Savjetnik ministra zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, Milojko Grujičić, danas je sa rukovodstvom bolnice Istočno Sarajevo obišao radove na sanaciji i dogradnji objekta "kuhinja" bolnice, za šta su Vlada Srpske i Savjet ministara BiH obezbijedili 2.513.778 KM.
Istočno Sarajevo: Rekonstrukcija bolnice - Foto: SRNA
Istočno Sarajevo: Rekonstrukcija bolniceFoto: SRNA

U ovom objektu, u kojem je u toku rekonstrukcija unutrašnjeg dijela ukupne površine 2.153 metara kvadratnih, biće smještena bolnička kuhinja sa restoranom, amfiteatar, tehnička prostorija, ostave, radionice, komercijalni prostor i odjeljenje magnetne rezonance koje je ranije renovirano.

- Projektom je predviđeno da se na objekat "kuhinja" dogradi novi objekat površine 1.330 metara kvadratnih gdje će biti smještena bolnička poliklinika, odnosno specijalističko-konsultativne ambulante interne medicine, pedijatrije, hirurgije, ginekologije, otorinolaringologije, oftalmologije i neurologije, te RTG centar i Urgentni centar sa operacionim blokom za hitne slučajeve - rekao je Grujičić.

Poliklonički dio i Urgentni centar imaće zasebne ulaze sa prijemnim holom i ostalim pratećim sadržajem, a biće urađeni i prilazi za pacijente, te stvoreni uslovi za nesmetan pristup kolima hitne pomoći. Na ovaj način će se znatno olakšati obavljanje specijalističkih pregleda za sve pacijente koji nisu na bolničkom liječenju, rekao je Grujičić.

Radovi bi trebalo da budu završeni u dogovorenom roku od pet mjeseci, čime će građani Istočnog Sarajeva i zdravstveni radnici dobiti bolje uslove za liječenje i rad. Govoreći o rješavanju velikog duga kojim je ova zdravstvena ustanova opterećena, Grujičić je istakao da su Vlada i resorno ministarstvo već donijeli neke zaključke koji idu u tom pravcu.

- Između ostalog, operativno već postoje sredstva koja su obezbijeđena za 21 radnika koji su stekli pravo za penzionisanje, a nisu im bili uplaćeni porezi i doprinosi. Vlada je donijela zaključke po kojim od 1. februara sve javne zdravstvene ustanove moraju početi plaćati poreze i doprinose na tekuće plate, te da za ranije poreze i doprinose moraju izvršiti reprogramiranje kod poreske uprave sa grejs periodom do godinu dana - rekao je Grujičić.

Iako trenutni dug bolnice Istočno Sarajevo iznosi oko 45 miliona KM, direktor ove zdravstvene ustanove, Goran Todorović, smatra da "stanje nije tako loše", jer su u protekloj godini isplatili 12 plata, dok su dvije sporne, neisplaćene plate, ustvari zatečeno stanje. Ističući izvanrednu saradnju sa Ministarstvom zdravlja, podsjetio je na pomoć koju su dobili u dva navrata, posebnim grantovima.

- Idejno rješenje nove bolnice moraće pretrpjeti određene korekcije jer smo već shvatili da nam prostor od 22.000 metara kvadratnih nije racionalan. Moralo bi doći do smanjenja po broju pacijenata, osiguranika, stanovnika na našoj regiji. Projekat ide nekim svojim tokom, čuo sam da se neke stvari odvijaju na nivou obezbjeđenja sredstava putem "Korea projekta" - rekao je Todorović.