latinica  ћирилица
23/02/2015 |  08:36 | Autor: Agencije

Koji narod se naj(ne)zdravije hrani?

Zbog velike količine voća i povrća prisutnih na svakodnevnoj trpezi, građani Čada proglašeni su za naciju koja se najzdravije hrani.
Zdrav obrok - Foto: ilustracija
Zdrav obrokFoto: ilustracija


Novo istraživanje objavljeno u Lancet Global Health  stručnom časopisu pokazalo je da se građani Јermenije najnezdravije hrane.

Do tih zaključaka istraživači su došli ispitujući nacionalne podatke više od 90 odsto zemalja svijeta, kako bi analizirali kako su se ljudi hranili između 1990. i 2010.

Zatim su odredili tri šeme ishrane. Prva je bila zasnovana na zdravim namirnicama: voću, povrću, mahunarkama, orasima, sjemenkama, integralnim žitaricama, mlijeku, polinezasićenim masnim kiselinama, ribom i vlaknima.

Druga grupa određena je prema prisustvu sedam nezdravih sastojaka ishrane: neprerađenog crvenog mesa, mesnih prerađevina, zašećerenih napitaka, transmasti, zasićenih masti, holesterola i soli.

Treća je određena prema svim grupama hrane.

Koristeći te podatke istraživači su zemljama davali bodove od 0 do 100, pri čemu su viši brojevi ukazivali na zdraviju ishranu stanovništva.

Kada je riječ o Evropi, najlošije se hrane Belgijanci i Mađari, kao i bivše sovjetske republike Uzbekistan, Turkmenistan i Kirgistan.

Kad su istraživači uzeli u obzir pol i starost ispitanika, otkrili su da se stariji kvalitetnije hrane od mlađih, a žene bolje od muškaraca.

Dr Fumijaki Imamura sa Univerziteta u Kembridžu koji je sprovodio studiju kaže da je poboljšavanje ishrane ključna taktika u borbi protiv opasnih bolesti.