latinica  ћирилица
23/02/2015 |  22:28 | Autor: RTRS

U Rusiji izmislili novi sport - heligolf

Dok se u nekim zemljama helikopteri koriste za prevoz igrača golfa preko ogromnih terena, u Rusiji su ovaj sport podigli na novi nivo - igraju ga iz helikoptera.

Entuzijasti koji vole golf, polo i letenje udružili su snage kako bi zabavili moskovski džet-set, te su izmislili novi sport - heligolf. 

Prvi turnir u ovom novom sportu održan je proteklog vikenda nedaleko od Moskve.

Ova neobičnu atrakcija, koju su izmislili čelni ljudi jedne helikopterske firme i golf kluba, prvi put je izvedena 2013. godine, ali je tek sada odlučeno da se održi i takmičenje u sklopu Zimskih igara u mjestU Selevo, 40 kilometara udaljenom od Moskve.

Igrajući u timovima, takmičari daju sve od sebe kako bi udarili ogromnu loptu prečnika jedan metar - iz helikoptera. Za to vrijeme, helikopteri lete samo četiri do pet metara iznad zemlje. uz to, golferi koriste palice duge pet metara i teške 10 kilograma. Igrači trebaju da guraju loptu što je brže moguće kroz snježne prepreke.

Ako zvuči da je teško - i jeste! Јedan od mnogih izazova s kojima se suočavaju igrači jeste i vjetar koji uzrokuje helikopter,a koji stalno mijenja smjer lopte.

Organizatori ističu da se do pobjede može stići samo ako se udruže sposobnosti pilota, snaga golfera i preciznost navigatora.

Ovaj sport i nije tako jeftin. Za jednu rundu igre tim treba izdvojiti 18.000 rubalja ili oko 300 dolara.