latinica  ћирилица
24/02/2015 |  09:22 | Autor: Agencije

Ne gulite povrće!

Oko guljenja namirnica postoje nesuglasice, a američki nutricionista Kejti Kavuto smatra da bi određene vrste trebalo jesti neoguljene.

Povrće bi trebalo da bude sastavni dio dnevnog menija, saglasni su svi ljekari i stručnjaci za ishranu. Ipak, oko guljenja namirnica postoje nesuglasice, a američki nutricionista Kejti Kavuto smatra da bi određene vrste trebalo jesti neoguljene, jer su im u kori dragocjeni sastojci. Ona preporučuje da se krompir, mrkva, plavi patlidžan, paštrnjak i krastavac samo dobro operu prije upotrebe, jer skidanje tanke kožice eliminiše veliki broj hranljivih sastojaka.

U kori krompira je skoncentrisano čak 20 posto vitamina (B, C) i minerala, a tu su i vlakna. Dragocjeni antioksidansi koji podižu imunitet i štite organizam od kancera, nalaze se na površini mrkve i paštrnjaka. U kori plavog patlidžana "skriven" je nazunin, moćni antioksidans, koji usporava oštećenje ćelija, starenje i bolest. A, kada ogulite krastavac, u korpu za smeće ćete baciti vlakna koja sprečavaju opstipaciju.