latinica  ћирилица
03/03/2015 |  17:38 | Autor: Agencije

Kako na vrijeme prepoznati anoreksiju?

Poremećaj koji se dugo i teško liječi. Nagli gubitak kilograma - znak za uzbunu. Roditelji bi trebalo da obrate pažnju na svaku promjenu u načinu ishrane tinejdžerke.
Ilustracija - Foto: flickr.com
IlustracijaFoto: flickr.com

 Moderno društvo donijelo je i nekoliko opasnih psihičkih oboljenja. Јedno od takvih je anoreksija, koja se najčešće javlja u mladoj ženskoj populaciji, a prati je opsesivna potreba za smanjenjem fizičke težine.

- Bolest počinje još u djetinjstvu, a simptomi se pojavljuju sa ulaskom u adolescenciju, već u periodu od 12 do 14 godine. U posqednje vrijeme se javlja i kod starijih od 25 godina. Novije studije pokazuju da postoji genetska predispozicija, odnosno da se bolest nasljeđuje poput depresije. Da li će neko da se razboli ili ne, zavisi od strukture ličnosti, temperamenta, karaktera osobe, porodične situacije. Ne postoji jedan uzrok, već svi ovi faktori moraju da se "poklope". Neposredni "okidač" za njen početak može da bude i običan odlazak na ekskurziju, ljetovanje, odnosno odvajanje od porodice, pa sve do smrti ili teške bolesti bliske osobe, gubitka roditelja, loše ocjene u školi, nekada i prekid emotivne veze - objašnjavaju stručnjaci.