latinica  ћирилица
04/03/2015 |  14:04 | Autor: B92

Najbizarnije turističke destinacije svijeta

Na svijetu ima svega i svačega, a pod time se ne misli samo na dobre i loše stvari, već i one čudne i lude, kao i atrakcije koje ostavljaju bez daha.

Da li zbog svog imena ili neuobičajenog izgleda, ove destinacije intrigiraju i privlače horde turista.

Kapadokija

Ove kamene stijene nalaze se u Anadoliji u srcu Turske, tačnije na području Kapadokije koja je gotovo čitava pod zaštitom UNESKO.

Đavolja kupka

Ovo jezero je vjerovatno jedno od najgorih mjesta na kojem se možete okupati. Nalazi se na Novom Zelandu, a odlikuje ga  tamno-zelena boja, a ima miris, bolje reći, smrad trulih jaja. Međutim, ako vam gode sumporne kupke, svakako treba da posjetite i Tivu Nuva Muri Ko Fai u Indoneziji!

Staklena pustinja

Ova pustinjska teritorija prostire se od Egipta do Libije, a to je zapravo jedno od najsušnijih područja Sahare, najveće pustinje na svijetu. To je mjesto na kome ne možete da vidite ništa osim pijeska i kamenja, kao i redak artefakt - Libijsko staklo.

Abrahamovo jezero sa smrtonosnim mjehurićima

Ovo jezero je dobilo ime na javnoj selekciji imena 1970-tih godina, a iako ne zvuči kao atrakcija koju vrijedi posjetiti – ono to svakako jeste. Ispod zamrznute površine jezera mogu se vidjeti skupine plina u bijelim mjehurima koji se smrzavaju. Otrovno, ali predivno!

Krvavo jezero u Boliviji

Ovo jezero crvene boje nije opasno, već je sasvim simpatična prirodna pojava, zbog koje su i ptice koje piju vodu iz jezera isto tako obogaćene crvenim pigmentom.

foto: flickr.com

DŽamija sa vitražima

Za džamije se obično misli da su više tradicionalne, bez velikih eksperimentisanja. Međutim, džamija Šah Čirag u Sirazu (Iran) imao pomalo neobičan izgled zbog svojih vitraža koji za vrijeme sunčanih dana stvaraju neobične svjetlosne efekte.

Dno glečera na Antarktiku

Ovo je jedno od mjesta koje uživo rijetko ko ima priliku da vidi, osim naučnika ili ronilaca. Јedina prilika da vidite kako izgleda dno glečera jeste ako se on obrne - što je zapravo česta pojava, ali i veoma opasna, pa je bolje da je izbjegnete, ako ste u blizini.