latinica  ћирилица
09/03/2015 |  10:24 | Autor: Večernje novosti

Pažljivo s grejpfrutom

Koliko god da grejpfrut ima blagotvornih svojstava, s njim treba biti oprezan ukoliko pijete lijekove, naročito statine, jer u sadejstvu s njima može da izazove neželjena dejstva medikamenata.

Brojne su prednosti grejpfruta - štiti srce tako što snižava loš holesterol, jača imunitet jer obiluje vitaminom C, ubrzava metabolizam. Ipak, budite oprezni s ovim voćem ako pijete lijekove jer je samo jedan grejpfrut dnevno dovoljan da izazove neželjeno dejstvo medikamenata.

Budite naročito pažljivi ako pijete statine, lijekove koji se koriste za snižavanje holesterola. Prema izvještaju američke agencije za hranu i lijekove, paralelno uzimanje grejpfruta i nekog medikamenta iz grupe statina, povećava rizik od oštećenja jetre i bubrega i otkazivanja mišića.

Nisu samo statini problematični. U potencijalno opasnoj grupi su i lijekovi za krvne sudove i oboljenja srca. Grejpfrut reaguje i s lijekovima koji se prepisuju za anksioznost, oboljenja centralnog nervnog sistema, infekcije urinarnog trakta. I zato, prije nego što se bacite na ovo, inače, odlično voće, provjerite s ljekarom da li može da ima negativne efekte na vašu terapiju.