latinica  ћирилица
10/03/2015 |  14:39 | Autor: Agencije

Kako da dijete ne postane mali narcis?

Kada dijete uradi nešto dobro i lijepo, želite da ga pohvalite. Možda ćete mu reći da je mnogo pametno, da je posebno ili vrijedno.
Dijete - Foto: ilustracija
DijeteFoto: ilustracija

U suštini, davaćete mu komplimente. Međutim, prema Bredu Bušmanu, profesoru komunikacija i psihologije Univerziteta u Ohaju, dijete na taj način može postati narcis.

Bušman i grupa saradnika ispitivala su roditelje kako bi vidjeli kako da izraze nježnost i pohvale dječja dostignuća.

Zatim su poredili rezultate s nivoom samopouzdanja kod djece i njihovim narcizmom. Studija je objavljena u stručnom časopisu “Proceedings of the National Academy of Sciences”.

Naravno, samopouzdanje i narcizam su dvije potpuno različite stvari, a razlika se odnosi na to kako vrednujete sebe u odnosu na druge ljude.

“Samopouzdanje znači da sebe smatrate jednakim s drugim ljudima, a narcizam da mislite da ste bolji od drugih ljudi“, kaže Bušman.

Narcisti precjenjuju svoje sposobnosti, preuzimaju previše rizika i spremni su i da povrede bliske osobe zbog svojih stavova.

Iako obično imaju visoko samopouzdanje, nisu svi ljudi koji vjeruju u sebe narcisti.

Kako bi ih razlikovao, Bušman je pitao djecu uzrasta između 7 i 12 godina da li se slažu sa izjavama poput: “Nekoj djeci se sviđa kakva su“, ili “Djeca poput mene zaslužuju bolje od drugih“. Prva izjava je mjerila njihovo samopouzdanje, a druga narcizam.

Bušman se namjerno fokusirao na djecu uzrasta između 7 i 12, godina, kako bi do kraja studije svi učesnici bili stariji od 8 godina.

“Ne možete mjeriti narcizam kod djece mlađe od osam godina, jer je svako dijete narcis“, kaže on.

Kada su potom ispitani roditelji djece, Bušman je otkrio da su narcistična djeca obično imala roditelje koji su konstantno precjenjivali njihova dostignuća.

Istraživanje je nastavljeno na istoj grupi od 565 djece u narednih godinu i po dana, a naučnici su pratili njihov razvoj.

“Narcizam i samopouzdanje mjerili smo u više navrata“, kaže Bušman. “Nježnost koju roditelji pružaju djeci nije imala veze s narcizmom, kao ni to da li su sami roditelji narcisi. Međutim, dokazano je da uzdizanje djeteta u zvijezde zbog svakog dobrog postupka zapravo predviđa takvo ponašanje“.

Bušman i drugi naučnici povezali su narcizam s agresivnošću i nasilnim ponašanjem, jer narcisi rjeđe osjećaju empatiju.

“Empatija podrazumijeva da ćete sebe staviti na mjesto drugih ljudi, što je narcisima veoma teško“, kaže Bušman.

Istini za volju, ako dijete od deset godina pokazuje znake narcizma, to ne znači da će odrasti u narcističnu odraslu osobu, a kamoli agresivnu.

“Mnogo je bolje da djetetu kažete: Vrijedno si radio, umjesto;Ti si veoma pametan;, jer će onda kada se suoči s porazom, vjerovati da je glupo. Hvalite njegov trud, a ne njegove osobine“, kaže Bušman.

Osim toga, dokazano je da djeca kojoj roditelji pružaju mnogo nježnosti imaju više samopouzdanja, niži nivo anksioznosti i manje šanse da budu depresivna kasnije u životu.