latinica  ћирилица
10/03/2015 |  16:16 | Autor: 24sata.info

Čitav grad radi, plata 1.200 evra

Marinaleda, mali andaluzijski grad na jugu Španije, poznat je kao “demokratska utopija“. Već godinama se uspješno odupire kapitalizmu i zarađuje od poljoprivrede

Okružen plantažama maslina i pšeničnim poljima, ovaj gradić se već godinama uspješno odupire kapitalizmu i zarađuje od poljoprivrede.

Od početka finansijske krize 2008, ovo mjesto je postalo jedno od rijetkih u Španiji u kojima je životni standard skočio. Najzaslužniji za to je gradonačelnik Huan Manuel Sančez Gordiljo, koji nadimak “Španski Robin Hud“ nije dobio slučajno.

On je u avgustu prošle godine organizovao niz krađa u španskim supermarketima, u znak protesta protiv kapitalizma. Osnovne namirnice poput pirinča i ulja ubačene su u kolica i izneijte iz prodavnica, a zatim podijeljene siromašnima, dok su kasiri bespomoćno posmatrali scenu.

Španski Robin Hud: Gradonačelnik Marinalede Huan Sančez Gordiljo (Foto: ABC)

U intervjuu nakon ovog događaja, Gordiljo, koji je na čelu Marinalede od 1979. godine, rekao je da to nije bila krađa već “nenasilni akt neposlušnosti“.

"Postoje porodice koje ne mogu da priušte hranu. U 21. vijeku to je sramota. Hrana je osnovno pravo, a ne nešto o čemu treba spekulisati", izjavio je on.

Svako ko želi da sagradi kuću u pomenutom gradu, može to da učini potpuno besplatno. Neophodan materijal i radnike obezbeđuje gradska skupština, a porodice su u obavezi da plaćaju svega 15 evra mesečno do kraja života, uz dogovor da kuća ne može biti prodata radi lične dobiti.

Ljevičarski grafiti na zidovima grada (Foto: Avtonomnoe Deйstvie)

Dok nezaposlenost u Andaluziji iznosi 37 odsto, u Marinaledi je ona jednaka nuli. Svih 2.700 ljudi radi, uglavnom na plantažama i farmama, a svi radnici su plaćeni jednako, i to po 1.200 evra mesečno.

"Moramo da razmislimo o sopstvenim vrednostima, potrošačkom društvu i važnosti koju pridajemo novcu. Marinaleda je samo mali primer i voleli bismo da se naše iskustvo proširi na ostatak svijeta", kaže Gordiljo.