latinica  ћирилица
12/03/2015 |  11:17 | Autor: Agencije

Da li je ovo nova bolest savremenog doba?

Mnogi mladi muškarci širom svijeta svakodnevno narušavaju svoje zdravlje novom vrstom opsesije – ekstremnim vježbanjem.
Vježbanje - Foto: flickr.com
VježbanjeFoto: flickr.com

Prvi put u istoriji rezultati naučnih istraživanja pokazali su da stopa muškaraca opsjednutih fizičkim izgledom raste mnogo brže od stope pripadnica ljepšeg pola.

Iscrpljivanje prekomjernim vježbanjem, pročišćavanje organizma ekstremnim metodama, izgladnjivanje ili kompulzivno prejedanje samo su neki od načina na koje se muškarci širom svijeta suočavaju s pritiskom da budu fizički privlačni.

“Mišićna dismorfija kod muškaraca u današnje vrijeme opozit je anoreksiji koja se češće javlja kod žena“, navodi Skot Grifits, profesor Univerziteta u Kvinslendu.

“Mladi muškarci nisu u stanju da objektivno procjene veličinu svojih mišića. Oni uvijek žele da su im mišići veći, nikad im nije dovoljno. Polovina muškaraca koji pate od mišićne dismorfije iz očajanja će posegnuti za steroidima“, dodaje Grifits.

U Australiji je do sada registrovano preko 300.000 slučajeva poremećaja u ishrani kod muškaraca, a dosadašnja istraživanja pokazala su da polovina pacijenata u nekom trenutku pokuša da izvrši samoubistvo.

“Često se dešava da mentalna i emocionalna bol koju ova bolest nosi navede pacijenta da sebe povrijedi. Želja za savršeno izvajanim tijelom kod nekih muškaraca može da postane okidač za brojne poremećaje u ishrani, poremećaje u vezi s fizičkom aktivnošću, kao i poremećenu percepciju mišićne mase“, izjavila je Kristin Morgan, direktor fondacije “Butterfly“, posvećene borbi protiv poremećaja u ishrani.