latinica  ћирилица
12/03/2015 |  11:36 | Autor: TANЈUG

Svjetski dan bubrega

Svjetski dan bubrega biće obilježen danas, a ovogodišnjim sloganom "Zdravi bubrezi - zdravlje za sve" ističe se činjenica da pružanje zdravstvenih usluga u cilju zaštite i unapređenja zdravlja bubrega mora biti dostupno svima.

U prosjeku svaka deseta osoba ima neki stepen hronične bubrežne insuficijencije. Ova bolest se može razviti u bilo kom uzrastu, ali je rizik veći u starijoj dobi.

Procjenjuje se da ovu bolest ima jedan od pet muškaraca i jedna od četiri žene u dobi od 65. do 74. godine, kao i polovina populacije od 75 ili više godina, saopštio je Institut za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Јovanović Batut".

Bez obzira na godine starosti, jednostavne preventivne mjere mogu da uspore napredovanje bolesti bubrega, i na taj način spriječiti komplikacije i poboljšati kvalitet života. Pregledom uzorka mokraće, krvi i krvnog pritiska mogu se otkriti rani znaci bubrežne bolesti.

U stadijumu terminalne bubrežne insuficijencije sprovodi se dijaliza ili se transplantira bubreg. Hronična bolest bubrega je ozbiljno oboljenje, koje zbog značajnih troškova liječenja, kao i lošijeg kvaliteta života, skraćenog radnog i životnog vijeka oboljelih, predstavlja značajan javnozdravstveni problem.

Skoro trećina bolnički liječenih osoba boluje od hronične bolesti bubrega, koja je uzrok čak 84 odsto smrtnih ishoda od svih bolesti bubrega. Najčešće grupe u povećanom riziku su bolesnici s povišenim krvnim pritiskom, dijabetesom, osobe koje imaju prekomjernu tjelesnu masu, malokrvni ili starije osobe, kao i one s pozitivnom porodičnom anamnezom o bolestima bubrega.

Porast broja bolesnika s hroničnom bolešću bubrega, njen asimptomatski tok i kasno otkrivanje, kao i visok rizik od kardiovaskularnih bolesti i smrtnog ishoda, usmjerili su pažnju stručne javnosti ka prevenciji i ranom otkrivanju ovih bolesti, kao i pokretanju javnozdravstvenih kampanja kojima je cilj da informišu stanovništvo o važnosti pravovremenog odlaska ljekaru.

Svjetski dan bubrega obilježava se od 2006. godine, širom svijeta, drugog četvrtka u mjesecu martu.