latinica  ћирилица
13/03/2015 |  18:24 | Autor: SRNA

Bijeljina- Najsavremenija metoda operacije katarakte

U Bolnici "Sveti vračevi" u Bijeljini počeo je da se primjenjuje najsavremeniji metod operacije katarakte ultrazvučnom fako metodom, koja se u razvijenim zemljama koristi u više od 95 odsto slučajeva, rekao je direktor Bolnice Siniša Maksimović.
Bijeljina - operacija katarakte - Foto: SRNA
Bijeljina - operacija katarakteFoto: SRNA

Ultrazvučna operacija katarakte vrši se u kapljičnoj anesteziji, bez injekcije, operativni zahvat traje desetak minuta i pacijent se odmah nakon operacije može vratiti kući.

Oporavak oka nakon operacije je vrlo brz i već za nekoliko dana većina pacijenata, pod uslovom da nema drugih oboljenja oka, ima punu vidnu oštrinu.

Kod fako metode, oko se otvara malim rezom od dva do tri milimetra i rez je toliko mali i stabilan da se na kraju operacije ne mora ušiti.

Kod starih metoda operacija katarakte pravi se tri do četiri puta veći rez, za operaciju je neophodna ili lokalna anestezija sa injekcijom ili opšta anestezija, a zbog veličine reza rana mora da se ušije.

Stručnjaci kao karakteristiku fako metode navode da se ne mora čekati da katarakta sazri, čak je i bolje da se što prije operiše. Mrena se operiše kada bolesnik subjektivno nije zadovoljan svojom vidnom oštrinom uz pomoć najbolje korekcije naočarima.

Kod pacijenata koji su jako kratkovidi ili dalekovidi, operacijom katarakte se istovremeno uklanja i kratkovidost, odnosno dalekovidost, tako da pacijent posle operacije ne mora da nosi naočare sa debelim staklom.