latinica  ћирилица
15/03/2015 |  11:20 | Autor: SRNA

Za osiguranike u Srpskoj 12 novih lijekova na recept

Osiguranici Fonda zdravstvenog osiguranja Republike Srpske od danas na recept mogu da dobiju 12 novih lijekova komercijalnih naziva.

"Na listi A ubuduće će osiguranicima biti dostupno šest novih generičkih lijekova, od kojih su dva ranije bila na listi B. Na listu A uvršteni su lijekovi za liječenje opstruktivnih bolesti pluća, za kožne bolesti i hormonski kontraceptivi", saopšteno je danas iz Fonda.

Za ove lijekove osiguranici koji nisu oslobođeni plaćanja participacije, ako se opredijele za lijek sa referentnom cijenom, platiće samo participaciju od 10 odsto, a osiguranici oslobođeni participacije neće plaćati ništa.

Osiguranici koji su do sada plaćali punu cijenu lijeka za liječenje hroničnih opstruktivnih bolesti pluća "indakaterol" u iznosu od oko 74 KM, od danas će za njega platiti samo participaciju u iznosu od 6,20 KM, navodi se u saopštenju.

Umjesto na listi "B" od danas su na listi "A" dva generička lijeka, koje koriste oboljeli od kardiovaskularnih bolesti "kvinapril" i opstruktivnih plućnih oboljenja "tiotropijum".

"To znači da će i za te lijekove osiguranici izdvajati manje novca, jer je participacija za lijekove sa liste `B` veća i iznosi 50 odsto od referentne cijene lijeka. Za lijek `tiotropijum` osiguranici će ubuduće plaćati participaciju od oko sedam KM, dok je ranije bila 39 KM", dodaje se u saopštenju.

Na listu "A" uvršten je i novi oblik i doza lijeka za nervni sistem "okskarbamazepin", koji će sada, uz sirup, biti dostupan i u tabletama, te dozama od 300 i 600 miligrama.

Na prijedlog Udruženja roditelja djece oboljele od mukopolisaharidoze, dijetetski preparati "nutridrink" i "nutrinidrink" moći će se propisivati i oboljelim od mukopolisaharidoze tip tri, dok su ranije bili dostupni samo oboljelim od cistične fibroze.

"Osim novina na listi `A`, od 15. marta na listi `B` nalazi se pet novih lijekova i to za prevenciju moždanog udara, hroničnu vensku insuficijenciju, te za genitourinarni sistem", ističu u Fondu.

Izmjene na listi lijekova, koje je usvojio i Upravni odbor Fonda zdravstvenog osiguranja, donesene su u saradnji sa udruženjima ljekara, a uvaženi su i prijedlozi osiguranika.