latinica  ћирилица
16/03/2015 |  08:47 | Autor: RTRS

U Njemačkoj pronađena najstarija pereca na svijetu

Njemački arheolozi objavili su da su otkrili najvjerovatnije najstariju perecu na svijetu. Tokom iskopavanja na "Donaumarktu" u Regensburgu, koji je uništen pedesetih godina prošlog vijeka, otkriveno je 250 godina staro pecivo.

Kako navodi Diskaveri, pereca je bila skrivena ispod poda, a pretpostavlja se da je na tom mjestu nekada bila pekara. Osim dvije perece, pronađeni su i ostaci kroasana i tri rolnice. Sva peciva su bila potpuno ugljenisana, zbog čega su i opstala tako dugo.

- Pretpostavljamo da su peciva pekaru zagorjela, pa ih je bacio u rupu na podu. Peciva datiraju iz perioda između 1700. i 1800. godine, a istraživanje je pokazalo da je 1753. godine na tom mjestu zaista živio pekar pod imenom Јohan Georg Held.

Pekara u Regensburgu u kojoj je pronađena najstarija pereca na svijetu (Foto: discovery)

Pretpostavlja se da su perece nastale negdje između 5. i 6. vijeka i da su ih osmislili monasi. Ova pronađena peciva označavaju početke tipične bavarske kulture koja se ogleda i u hrani, a arheolozi su posebno srećni jer je rijetkost naći tako stare ostatke iz svakodnevnog života.