latinica  ћирилица
16/03/2015 |  14:00 | Autor: Agencije

Čovjek koji je pješačio do posla 34 km dobio auto

Čovjek koji je, pošto mu se pokvario auto, a autobuska linija ukinuta, svakodnevno pješačio do posla 34 kilometara, dobio je preko interneta u donacijama 360.000 dolara da kupi nova kola.

DŽejms Robertson (56) postao je slavan pošto je jedan lokalni list ranije ove godine objavio da je počeo da pješači do posla u fabrici auto-dijelova jer mu se automobil pokvario 2005, a istovremeno ukinuta autobuska linija.

Јedan njegov kolega pokrenuo je akciju preko interneta za prikupljanje novca kako bi Robertson kupio novi auto, što se završilo s prikupljenih 360.000 dolara, tako da je Robertson dobio novi "ford taurus" od 35.000 dolara.

Sve je to uticalo da u kvartu u Detroitu u kojem je živio ljudi počnu stalno da mu se obraćaju za novčane pozajmice, te je odlučio da se preseli u drugi dio tog grada, gdje se, kako je naveo, sada osjeća sigurnije.

DŽejms Robertson (Foto: Ryan Garza, Detroit Free Press)

"Možda sam rođen tamo, ali Bog zna da ne pripadam više tamo", rekao je Robertson i dodao da nikome iz starog komšiluka nije rekao gdje se preselio.

Nastavio je da radi u istoj fabrici, u kojoj zarađuje 10,55 dolara na sat, ali se njegov nekadašnji dug put od kuće do posla sveo na 20-minutnu vožnju.

"Svakako namjeravam da nastavim da radim", rekao je Robertson lokalnom listu.

Većina njegovog novca nalazi se u jednom fondu o kojem brinu finansijski stručnjaci, koji ocjenjuju da će Robertsonu, ako bude mudar, cijela suma ostati netaknuta i kad bude otišao u penziju.

Inače, Roberston nije jedini Amerikanac koji do posla pješači desetine kilometara.