latinica  ћирилица
16/03/2015 |  15:29 | Autor: RTRS

Ministarstvo zdravlja: Popraviti odnos prema pacijentima u porodilištima

Ministarstvo zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske traži od svih direktora zdravstvenih ustanova u Republici Srpskoj, u čijem sastavu se nalaze porodilišta, da posebnu pažnju posvete unapređenju odnosa i komunikacije sa pacijentima.

Kako je saopšteno, u proteklih nekoliko godina, Ministarstvo je zajedno sa svojim partnerima u više navrata provodilo aktivnosti opremanja porodilišta, unapređenja rada i senzibilizacije zdravstvnih radnika u ovoj oblasti, te smatra da ne bi trebali postojati razlozi za nezadovoljstvo pacijenata.

Međutim, prema saznanjima Ministarstva, najčešće pritužbe u radu porodilišta su loš odnos i loša komunikacija sa pacijentima zbog čega Ministarstvo traži od svih direktora zdravstvenih ustanova da obrate pažnju na ovaj segment, te pored sigurnosti i kvaliteta usluge, kroz dodatni rad sa zdravstvenim osobljem, obezbijede veće zadovoljstvo i što ugodniji boravak, u bolnici, porodiljama i njihovim porodicama.

Ministarstvo takođe poziva sve građane da, u slučaju da imaju negativna iskustva u porodilištima u Republici Srpskoj, ista prijave menadžmentu zdravstvene ustanove i zaštitniku prava Fonda zdravstvenog osiguranja koji će o tome obavijestiti Ministarstvo.