latinica  ћирилица
17/03/2015 |  13:44 | Autor: SRNA

Prijedor - Pronađena rijetka vrsta sove

Prijedorčani Milana i Brane Stojić pronašli su u blizini svoje zgrade sovu, a riječ je o veoma rijetkoj i ugroženoj vrsti - dugorepoj ili uralskoj sovi.
Sova - Foto: SRNA
SovaFoto: SRNA

Ova sova ima raspon krila 118 centimetara i masu od 685 grama, mada je prosječna masa te vrste od 720 do 1.200 grama.

- Ležala je nepomična u jarku i gledala me krupnim crnim očima, kao da moli za pomoć. U blizini je bio parkiran golf na kojem sam vidjela perje - objasnila je Milana.

Budući da je bila nedjelja ujutro i da Milana nije znala kome da se obrati, pokušala je putem telefonskih informacija pronaći neko društvo za zaštitu životinja, ali nije uspjela.

Onda je pozvala lokalnu televiziju i tamo dobila broj telefona Sportsko-ekološkog društva za uzgoj i zaštitu sitnih životinja "Golub". Pozvala je sekretara tog društva Branka Stojanovića, koji je odmah došao po sovu.

Branko je sovu smjestio kod svoje kuće i o njoj se brine s bratom Darkom, a u praćenje zdravstvenog stanja sove uključena su četiri veterinara iz Prijedora.

- Stanje joj se neznatno poboljšalo. Hranimo je piletinom i ćurećim srcima, a zalogaje joj dajemo pincetom, jer je riječ o veoma agresivnoj vrsti kod koje su zabilježeni čak i napadi na ljude u situacijama kad joj je gnijezdo ugroženo - kaže Branko.

Detaljnim veterinarskim pregledima ustanovljeno je da sova nije povrijeđena, a u tretman su uključeni vitamini i odgovarajuće terapije.

Dobili su i ponudu veterinara iz Banjaluke da obave besplatno rentgensko snimanje ove ptice da bi se utvrdio uzrok njenog stanja.

- Sumnjamo na šok i neuhranjenost, ali nemamo nikakvog iskustva sa ovakvom vrstom, pa bi nam svaka pomoć dobrodošla - navodi Branko.

Veterinar Mile Mirković, u saradnji s društvom "Golub", stupio je u kontakt s ekspertima za ove ptice iz Srbije i oni su potvrdili da je riječ o rijetkoj i ugroženoj vrsti - dugorepoj ili uralskoj sovi.

- Sova ima dobre vitalne parametre, ali i veliki hendikep – imobilnost. Prognoza je neizvjesna, a zbog tog hendikepa može biti i loša, jer sova lovi nogama i hrani se držeći nogama plijen - pojašnjava Mirković.

U Prijedoru je prošlog mjeseca, nakon sedam godina pauze, ponovo zaživjelo Društvo "Golub" čija tradicija datira iz 1979. godine.