latinica  ћирилица
21/03/2015 |  11:59 | Autor: Večernje novosti

Vježbajte u kancelariji

Postoje vježbe koje možete da uradite i dok sjedite u kancelariji "prikovani" za stolicu i tako utičete na bol u leđima i probleme sa kičmom.
Vježbanje - Foto: ilustracija
VježbanjeFoto: ilustracija

Sve duže radno vrijeme i neprekidno sjedenje ispred monitora usporavaju metabolizam i dovode do gojaznosti, okoštavanja vrata, bola u leđima i problema sa kičmom. Ipak, postoje vježbe koje možete da uradite i dok sjedite u kancelariji "prikovani" za stolicu.

- Uspravite se u stolici i ispravite kičmu, podignite ruke u visini ramena, pa ih ukrštajte ispred sebe kao "makazice". Vježbu uradite 20-30 puta.

- Ispružite ruke, sastavite dlanove, stežite i opuštajte grudne mišiće 10 sekundi.

- Da biste ojačali rameni pojas i lopatice, ali i poboljšali cirkulaciju u vratu i leđima, uradite sljedeće: dlanovima poduprite vrat i potiljak, pa se spustite koliko možete prvo na lijevu, pa na desnu stranu. Vodite računa o tome da kičma bude prava.

- Sjedite na kraj stolice i rukama se pridržavajte za sjedište. Podignite levu nogu, pa je zadržite u vazduhu pet-šest sekundi. Ponovite to deset puta, pa isto uradite i sa desnom.

- Nije lako da vježbate stomačne mišiće u stolici, ali i to je moguće. Oslonite leđa na naslon, kičma je prava, a rukama se pridržavajte za rukohvate. Podignite obe noge savijene u kolenima i približite ih grudima koliko možete, pa ih polako spustite. Vježbu uradite deset puta, a zatim se dobro istegnite.