latinica  ћирилица
26/03/2015 |  21:20 | Autor: RTRS

Јavni emiteri: Iznaći najefikasniji način za naplatu RTV takse (VIDEO)

Prijedlog odluke o iznosu RTV takse, kojim je planirano da taksa i dalje ostane 7,5 KM, upućen je na usaglašavanje Kolegijumu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH.

Јavni emiteri saglasni su da visina RTV takse ostane ista, ali neophodno je što prije stabilizovati način ubiranja takse, s obzirom na to da je veliki pad naplate.

Ako do kraja godine ne bude pronađen kvalitetan sistem naplate RTV takse, moglo bi da bude dovedeno u pitanje funkcionisanje tri javna emitera: Radio-televizije Republike Srpske, Federalne televizije i BHRT. Stav RTRS je da je u ovom trenutku najvažnije obezbijediti nastavak ugovora sa telekom operaterima, koji ističe 26. aprila. Problem se mora riješiti što prije, jer emitere čeka i proces digitalizacije.

RTRS je najveći pad naplate pretplate osjetila tokom prošle godine, posebno nakon majskih poplava.

- Radio-telvizija Republike Srpske, zahvaljujući našoj inkaso službi, uspijeva da nadoknadi gubitke koji su uočeni - rekao je Draško Milinović, generalni direktor Radio-televizije Republike Srpske.

Samo u prošloj godini, tri javna emitera zajedno su, po osnovu pretplate, izgubili 5,8 miliona KM.

DŽemal Šabić, generalni direktor FTV, kaže da su po tom osnovu javni servisi dovedeni u skoro kataklizmičnu situaciju.

Muhamed Bakarević, generalni direktor BHRT, naveo je da tih 2,9 miliona KM gubitka osnovnih prihoda nemju odakle da nadoknade. 

Telekom operaterima za mjesec dana ističu ugovori o naplati pretplate koje imaju tri javna emitera.

- Ono što je uočeno kao potrebno u ovom trenutku, jeste aneksirati Ugovor sa telekom operaterima i to sva tri emitera i sva tri telekom operatera. Prijedlog RTRS-a je da to bude do 31. decembra ove godine, a to je dovoljno vremena da se i javni emiteri i nadležna ministarstva i Parlmentarna skupština BiH uključe u traženje trajnog modela naplate RTV takse - rekao je Milinović.

Јednu od mogućnosti ponudio je BHRT - plaćanje pretplate uz račune za struju. Sa ovim prijedlogom saglasan je i menadžment RTRS-a. Emiteri su tražili i da se zakonom definiše da i kablovski operateri imaju obavezu naplate RTV takse. Ipak, za sada je izvjesno jedino produženje roka za naplatu uz telefonski račun.

- To nije pomoć javim servisima. To je, po meni, stavljanje na stranu kablovskih operatera - kaže Bakarević.

Iako pad naplate RTV takse znači i veći broj onih koji izbjegavaju svoje zakonske obaveze, iz SDS-a ponovo pozivaju na neplaćanje pretplate i kršenje zakona.

Mladen Bosić, poslanik SDS u Predstavničkom domu PS BiH, kaže da smatraju da građani ne treba da plaćaju RTV taksu, "jer RTRS nije javni servis, već stranački servis SNSD-a".

Menadžment RTRS-a odgovara - u kontekstu Informativog programa nikada nismo upozoreni, ili kažnjeni zbog kršenja nadležnih kodeksa i zakona.

- Stav uređivačkog kolegijuma RTRS-a je da je javni servis otvoren za sve političke partije i da je taj poziv otvoren uvijek i danas i u narednom periodu. Svi imaju priliku da svoja mišljenja iznesu kad god to žele na javnom servisu - rekoa je Milinović.

Nije prvi put da političke partije pozivaju na neplaćanje RTV takse.

- Oni moraju biti sankcionisani. Moraju da shvate da je anticivilizacijsko i u krajnosti antizakonito djelovanje i oni to ne smiju da rade - istaknuo je reditelj Dino Mustafić.

- Mi imamo u parlamentu one koji se hvale da ne plaćaju pretplatu, to je nešto što se mora eliminisati - kaže Plamenko Čustović, predsjednik Vijeća RAK-a BiH.

Poslanik SDS-a u Predstavničkom domu PS BIH, Aleksandra Pandurević, javno se deklarisala da, iako je dio zakonodavne vlasti, ne izvršava svoju zakonsku obavezu. "RTV taksu nisam plaćala i neću je ni plaćati. Neki javni servisi su u službi jedne stranke", kaže Pandurevićeva. u Predstavničkm domu PS BiH

- Donose zakone i pozivaju ljude da ih ne poštuju i sami ih ne poštuju i diče se time što ne poštuju zakone koje su sami promovisali - rekao je DŽemal Šabić, generalni direktor FTV-a.

Kada je riječ o RTRS-u, podaci agencije Nilsen pokazuju da svoj posao radimo profesionalno i da građani Srpske imaju povjerenje u našu medijsku kuću. Za proteklih 25 dana bili smo najgledanija televizija u Srpskoj , sa udjelom od 16,71 odsto. RTRS je bila najgledanija i tokom cijele prošle godine, sa 14,71 odsto. Hvala na povjerenju.