latinica  ћирилица
27/03/2015 |  16:41 | Autor: Agencije

Ima ih samo 30 na svijetu, a viđen poslije 20 godina!

Društvene mreže su posljednjih dana preplavljene oduševljenim komentarima o simpatičnoj, pufnastoj životinjici po imenu ili pika ili tjanšanska pika.
Kineski zec - Foto: TANЈUG
Kineski zecFoto: TANЈUG

Ova mala, krznata životinja je sisar i blizak je rod sa zečevima, a zove se ili pika. Ipak, ova vrsta je toliko ugrožena, da ih ima manje od 30 svijetu i niko ih nije vidio od 1983. godine.

Prvi put je primećena u planinama Tjan Šan u Kini, gdje pravi rupe u stijenama i tu se nastanjuje. Iako naučnici znaju gdje mogu da pronađu ovu životinju, jako je teško uhvatiti je fotoaparatom.

Endrju Smit i Li Vei Dong su proveli 37 dana između 2002. i 2003. godine u potrazi za ovom životinjom i nikako nisu uspjeli da je fotografišu.

Ipak, ljetos je čovjek koji je i otkrio ovu vrstu 1983. uspio da uslika ili piku 20 godina od posljednjeg viđenog primjerka. Do sada je primijećeno samo 29 tjanšanskih pika.

Naučnici su prije tridesetak godina naveli da oko 2.000 ili pika živi u oblasti Hinđijang, ali je vremenom njihov broj znatno opao, pa su 2005. godine proglašene za ugroženu vrstu.

Tokom godina, njihov broj je opao za 55 procenata, ali se tačan razlog ne zna. Navodno, ono što ih najviše ugrožava su klimatske promjene i ljudski faktori.