latinica  ћирилица
30/03/2015 |  09:28 | Autor: Jutarnji list

Meso od zebre i krokodila popularno među zagrebačkim "gurmanima"

U zagrebačkom “Metrou” među kupcima je veoma popularno zaleđeno meso zebre i krokodila, ali ponuda je još "bogatija"

Na  natpisima na frižiderima sa zaleđenom robom može se naćo prepelica, fazan, srna, divlja svinja, divlji zec, patka, guska, žabe.. Filet jelena 206 kuna!– Šta vas zanima? Krokodil? Nema, prodao se, a zebra vam je ovdje – vadi prodavačica, prignuta iznad duboke ledenice i u ruci drži tamnocrveni komad, ono, od barem dva-tri kilograma. – Evo, zebra, but bez kosti, 174,99 kuna kilogram.

Zagrebački Prijatelji životinja na ovakve su događaje spremni. Uputili su dopis upravi trgovačkog lanca “Metro“ apelujući na etičnost takve odluke i osudili proširivanje njihove ponude na meso divljih i egzotičnih životinjskih vrsta. Prema dojavama građana iz drugih dijelova Hrvatske, riječ je još i o mesu bizona i medvjeda.

– Zaista nema potrebe za promovisanjem i popularisanjem jedenja mesa i takvih životinja – kaže Luka Oman, predsjednik i jedan od osnivača Udruženja Prijatelji životinja.

Odgovor iz “Metroa“ nije intoniran u tom smjeru i nema nikakve sumnje da će meso egzotičnih životinja ostati u zaleđenoj ponudi. Iz toga trgovačkog lanca odgovaraju da je asortiman usklađen s potrebama tržišta i njihovih profesionalnih kupaca.

“Svim kupcima trudimo se ponuditi izbor proizvoda koji će im pomoći da obogate svoju ponudu i izdvoje se iz konkurencije. Širinom ponude, kao i praćenjem trendova, svojim kupcima omogućujemo konkurentniji nastup prema njihovim klijentima“, navode u “Metrou“, naglašavajući da sva divljač koja se nudi ima sertifikat CITES, koji osigurava i regulira održivu međunarodnu trgovinu divljači, odnosno jedan od devet GFSI standarda kojigarantuju bezbjednost hrane i kvalitet procesa proizvodnje hrane.