latinica  ћирилица
01/04/2015 |  09:57 | Autor: RTRS

Bitka za Francusku - Peti dio

Završeno je peto kolo kvalifikacija za šampionat Evrope.
Portugal - Srbija - Foto: getty
Portugal - SrbijaFoto: getty

Peta runda bitke za plasman na EP u Francusku naredne godine donijela je razočarenje Srbije, sramotu Crne Gore, povratak Bosne i Hercegovine, uz malo rezultatskih iznenađenja.

"Orlovi" daleko od Francuske

Srbija je promijenila selektora, Radovan Ćurčić, koji je sa mladom reprezentacijom napravio puno, preuzeo je A tim i na svom debiju razočarao.

Igra Srbije se nije promijenila, "Orlovi" su ostavili blijedu sliku na "La Lužu", odbrana je ponovo zakazala, napadači nisu pogađali, sve u svemu veoma loše. Srbija nikako da preboli svoju "bolest". Ponovo se postavlja pitanje zašto igrači koji igraju sjajno u svojim klubovima ne mogu da se poslože u tim i odigraju utakmicu vrijednu pažnje.

Portugal - Srbija (FOTO: Beta/AP )

Koliko je loš učinak "Orlova" u prva četiri kola govori činjenica da isti broj bodova kao Srbija (po jedan) imaju i Luskemburg, Kazahstan, San Marino, Јermenija i Malta, dok su jedino slabijeg učinka selekcije Gibraltara i Andore koje još nisu osvojile bod.

Spomenimo i to da Lihtenštajn ima osvojena tri, a Farska Osrtva dva boda!

Četiri utakmice su odigrane, a Srbija ima samo jedan bod i dijeli posljednje mjesto u svojoj kvalifikacionoj grupi! Ruku na srce, u ovako slab učinak srpskih fudbalera upetljala je i UEFA. Podsjećamo, Evropska kuća fudbala je prekinuti meč Srbija - Albanija registrovala pobjedom Srbije službenim rezultatom (3:0), ali je onda "Orlovima" oduzela tri boda zbog loše organizacije susreta.

U igri je još dvanaest bodova, ali pred fudbalerima Srbije je gotovo nemoguća misija. Najprije slijedi gostovanje snažnoj Danskoj koja se bori sa Albanijom za drugu poziciju, selekciji koja je Srbe savladala u Beogradu. Pred Srbijom je utakmica na domaćem terenu protiv Јermenije, a onda najteži ispit, gostovanje u Albaniji. Za kraj kvalifikacija, Srbija će u Beogradu dočekati Portugal. Ako pogledamo šta čeka Ćurčićev tim, onda vidimo do čega su se doveli. Naravno, nije nemoguće, ali treba posložiti igru, ostaviti srce na terenu, nešto što "Orlovima" i dalje nedostaje.

Portugal je u ovom kolu napravio veliki posao, preuzeo vrh tabele sa devet bodova. Na drugom i trećem mjestu su Danska i Albanija sa po sedam bodova, Srbija je četvrta sa jednim osvojenim bodom koliko ima i Јermenija.

Iz svake grupe na završni turnir idu dvije selekcije, kao i najbolje rangirana trećeplasirana reprezentacija, a sudeći prema rasporedu "Orlova" i baraž bi bio ravan plasmanu na šampionat Starog kontinenta.

Da ne bude sve crno, Matić je postigao gol za Srbiju kakav se rijetko viđa.


Bosna i Hercegovina je ponovo u igri

Više sreće na svom debiju od Ćurčića imao je Mehmed Baždarević koji se sa tri boda vratio sa gostovanja u Andori, a najzaslužniji za to je Edin DŽeko koji je sa tri gola donio "Zmajevima" peti bod u grupi B.

Bh. fudbaleri su još uvijek na pretposljednjem, petom mjestu. Vels je lider sa 11 bodova, Izrael drugi sa devet, Belgija na trećem sa osam, dok je Kipar na četvrtom mjestu sa bodom više od BiH.

Pet kola je do kraja, u igri je 15 bodova, tako da "Zmajevi" još uvijek mogu da izbore nastup na završnoj smotri.

Očekuju ih dueli sa Izraelom, Andorom i Velsom na domaćem terenu, te gostovanja kod Kipra i Belgije.

Balkan ostaje Balkan

Moramo se sada vratiti malo unazad. 

Podsjećamo, drugo kolo kvalifikacija obilježilo je divljanje hrvatskih navijača u Sofiji protiv Bugarske.

U trećem kolu desio se prekid u Beogradu na meču Srbija – Albanija. Incident su isprovocirali gosti sa dronom koji je nosio zastavu tzv. Velike Albanije.

Četvrto kolo je prošlo u sjenci prekida na susretu Italija – Hrvatska koji su izazvali gostujući navijači neredima na tribinama, bacanjem baklji u teren i čupanjem stolica na "Đuzepe Meaci" uz veličanje ustaštva.

 

Da peto kolo kvalifikacionog ciklusa ne prođe bez incidenata, pobrinuli su se Crnogorci koji će nakon ovog kola sigurno biti drastično kažnjeni, kako bodovno, tako i novčano.

Naime, u susretu sa Rusijom na stadionu u Podgorici, baklja je doletjela sa tribine i pogodila u glavu ruskog golmana Igora Akinfejeva. Uprkos tome, susret je nastavljen da bi polovinom drugog dijela bio definitivno prekinut nakon što je drugi ruski fudbaler prijavio da je pogođen u glavu.

Dodajmo i to da se na utakmici Hrvatska – Norveška ponovo mogao čuti ustaški pozdrav "Za dom spremni".

Bili krivci ili ne, uvijek se najvijači sa Balkana nađu u središtu incidenata i samo jedno kolo kvalifikacija proteklo je bez nemilih scena koje su povezane sa navijačima tog regiona. Kvalitet fudbala na ovim prostorima je godinama unazad ispod bilo kakvog nivoa (ako se ne uzme u obzir pokoji "izlet" u Evropu Maribora ili zagrebačkog Dinama), afere vezane za namještanje utakmica i prekidi utakmica postali su ustaljeni. Balkan se s pravom može nazvati crnom rupom evropskog fudbala, kako napisaše kolege iz Crne Gore.

Dok Balkanci vode bitku, ostali "gaze" ka Francuskoj

Prvi dan kvalifikacija, osim već spomenutog prekida u Podgorici protekao je u osvajanju sigurnih bodova od strane favorita. Tako su Engleska i Slovačka ostvarile lake pobjede i jedine zadržale maksimalan učinak nakon pet odigranih kola. Slovenija, koja je u grupi sa Engleskom, pobijedila je i u ovom kolu, te nakon pete kvalifikacione runde zauzima drgug mjesto sa devet bodova, koliko ima i trećeplasirana Švajcarska.

Drugog dana kvalifikacija desila su se manja iznenađenja. Letonija je u grupi A odnijela bod iz Češke, dok je Holandija kiksala kod kuće sa Turskom (1:1). Vels je iznenadio Izrael u gostima pobjedom 3:0 u grupi B, dok se u grupi H Hrvatska osamostalila na vrhu tabele pobjedom nad Norveškom zahvaljujući remiju Italije kod Bugarske (2:2).

Posljednjeg dana petog kola kvalifikacija Albanija je slavila protiv Јermenije, Srbija je poražena u Lisabonu, a trenutak za istoriju je prvi gol Gibrarltata u istoriji, kada su u pitanju zvanični susreti.

Velbek sam na vrhu liste strijelaca

Dani Velbek je pogotkom u pobjedi Engleske nad Litvanijom postao najbolji strijelac kvalifikacija sa šest golova, ostavivši iza sebe Izraelca Danarija, igrača Sjeverne Irske Lifertija i njemačkog fudbalera Milera sa po pet pogodaka.

Dani Velbek (foto: sports.ru)

Najviše golova do sada postigli su Poljaci (16), dok po jedan manje imaju Engleska i Hrvatska.

Englezi, Belgijanci i Rumuni do sada su primili samo po jedan gol, s tim da fudbaleri "Gordog Albiona" imaju ubjedljivo najbolju gol razliku (15-1).

Najviše pasova imaju Španci 3942, dok se Holanđani najusješniji u tom segmentu igre (94 odsto tačnih dodavanja).

Šta nam donosi šesto kolo "bitke za Francusku"?

Srbija će u šestom kolu, koje će se odigrati u junu, gostovati selekciji Danske, dok će Bosna i Hercegovina ugosititi Izrael.

U grupi I, u kojoj je Srbija, Portugal će u goste Јermeniji, dok će se u grupi u kojoj je i BiH sastati Andora i Kipar, odnosno Vels i Belgija.

Šesto kolo kvalifikacija donosi sudare lidera grupa sa prvim pratiocima. Tako će lider grupe A gostovati druoplasiranom Islandu, u grupi H sastaće se Hrvatska i Italija, a Slovenija i Engleska u grupi E.

Rezultati petog kola kvalifikacija za EP 2016.

Grupa A
Kazahstan - Island 0:3
Češka - Letonija 1:1
Holandija - Turska 1:1

1. Češka 5 13
2. Island 5 12
3. Holandija 5 7
4. Turska 5 5
5. Letonija 5 3
6. Kazahstan 5 1

Grupa B
Izrael - Vels 0:3
Belgija - Kipar 5:0
Andora - Bosna i Hercegovina 0:3
Izrael - Belgija 0:1 (zaostala utakmica odigrana u 31. marta)

1. Belgija 5 11
2. Vels 5 11
3. Izrael 5 9
4. Kipar 5 6
5. Bosna i Hercegovina 5 5
6. Andora 5 0

Grupa C
Slovačka - Luksemburg 3:0
Makedonija - Bjelorusija 1:2
Španija - Ukrajina 1:0

1. Slovačka 5 15
2. Španija 5 12
3. Ukrajina 5 9
4. Bjelorusija 5 4
5. Makedonija 5 3
6. Luksemburg 5 1

Grupa D
Škotska - Gibraltar 6:1
Gruzija - Njemačka 0:2
Irska - Poljska 1:1

1. Poljska 5 13
2. Njemačka 5 10
3. Škotska 5 10
4. Irska 5 8
5. Gruzija 5 3
6. Fibraltar 5 0

Grupa E
Engleska - Litvanija 4:0
Slovenija - San Marino 6:0
Švajcarska - Estonija 3:0

1. Engleska 5 15
2. Slovenija 5 9
3. Švajcarska 5 9
4. Litvanija 5 6
5. Estonija 5 4
6. San Marino 5 1

Grupa F
Rumunija - Farska Ostrva 1:0
Sjeverna Irska - Finska 2:1
Mađarska - Grčka 0:0

1. Rumunija 5 13
2. Sjeverna Irska 5 12
3. Mađarska 5 8
4. Finska 5 4
5. Farska Ostrva 5 3
6. Grčka 5 2

Grupa G
Crna Gora - Rusija 0:0 (prekid)
Moldavija - Švedska 0:2
Lihenštajn - Austrija 0:5

1. Austrija 5 13
2. Švedska 5 9
3. Rusija 4 5
4. Crna Gora 4 5
5. Lihtenštajn 5 4
6. Moldavija 5 1

Grupa H
Hrvatska - Norveška 5:1
Azerbejdžan - Malta 2:0
Bugarska - Italija 2:2

1. Hrvatska 5 13
2. Italija 5 11
3. Norveška 5 9
4. Bugarska 5 5
5. Azerbejdžan 53
5. Malta 5 1

Grupa I
Albanija - Јermenija 2:1
Portugal - Srbija 2:1

1. Portugal 4 9
2. Danska 4 7
3. Albanija 4 7
4. Јermenija 4 1
5. Srbija 4 1

Pripremio: Bojan Mičić