latinica  ћирилица
03/04/2015 |  14:30 | Autor: B92

Srbija- Dramatično mali broj vakcinacija

Situacija sa vakcinacijom djece je alarmantna, jer je u prethodne dvije godine zabilježen veoma mali odziv, izjavio je državni sekretar Ministarstva zdravlja.
Vakcinacija - Foto: ilustracija
VakcinacijaFoto: ilustracija

MMR vakcinom bilo je 85,8 odsto vakcinisanih, što je najmanji obuhvat u prethodnih 15 godina. Sa revakcinacijom, taj procenat iznosi 89,2 odsto i to je najniži obuhvat vakcinacije od 2000. godine, upozorio je državni sekretar Borislav Vekić.

Takođe, naveo je da je zabilježen izuzetno mali odziv za vakcinaciju protiv hepatita B - svega 78,8 odsto kod djece u 12. godini života, a procenat vakcinacije trebalo da bude od 95 do 97 odsto.

Prema njegovim riječima, resorno ministarstvo radi na usaglašavanju Zakona o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti i Zakona o zaštiti prava pacijenata kako bi se razjasnile sve nejasnoće koje postoje u javnosti ili sa kojima se manipuliše.

Direktor Instituta "Batut" Dragan Ilić ukazao je da je za dobar sistem imunizacije neophodna dostupnost svih vakcina, ističući da svjetski proizvođači koji imaju monopol na tržištu male zemlje drže na rezervi, zbog čega je neophodna podrška Skupštine Srbije, ali i SZO.

On je upozorio, da se Srbija i dalje suočava s problemom pravovremene dostupnosti određenih vakcina zbog monopolista na svjetskom tržištu i da je tu potrebna podrška države. Kao jedno od rješenja, naveo je mogućnost zajedničkih tendera u regionu ili zajednički tender za sve zemlje EU, a naznake za to već postoje.

Odbor za zdravstvo Srbije i stručna javnost saglasili su se da je vakcinacija aktivnost koja se ne smije dovoditi u pitanje, izražavajući zabrinutost zato što protiv imunizacije govore i pojedini profesori i ljekari.

Član Odbora Dušan Milisavljević rekao je da u Srbiji još postoji praznovjerje i nadriljekarstvo koje može da ugrozi zdravlje djece, te ponovio da je imunizacija spasla mnogo života. Naglasio je da ne postoji nijedan ozbiljan rad koji vakcinaciju može dovesti u vezu sa autizmom.

Ako je država propisala obaveznu vakcinaciju, država će snositi odgovornost za svaku komplikaciju, rekao je Milisavljević i dodao da Institut Torlak ima mogućnosti da vrši dodatnu kontrolu vakcina koje se uvoze.