latinica  ћирилица
04/04/2015 |  20:00 | Autor: Agencije

Ovaj virus mutira sopstvene gene da bolje iskoristi domaćina

Duboko ispod površine okeana naučnici su pronašli veliki broj vrsta mikroba uključujući i novootkriveni virus koji mutira sopstvene gene kako bi što bolje iskoristio domaćina.

Osim iznenađujuće velikog broja bakterija na dubinama za koje se nekada mislilo da ne mogu da sadrže živi svijet, naučnici su pronašli i novi virus koji inficira drevne bakterije iz grupe archaea.

Donedavno je nepoznati virus posjedovao sistem uzrokovan genetskim tzv. retroelementima koji selektivno ciljaju i mutiraju sopstvene gene, što vjerovatno pomaže virusu da se adaptira na odbrambeni mehanizam koji je razvila bakterija iz grupe archaea.

Interesantno je da istu mogućnost mutiranja posjeduje i sama bakterija, a nevjerovatno otkriće objavio je naučni magazin “Nature Comunications“.

Kako nemaju sposobnost razmnožavanja pomoću sopstvenih mehanizama, virusi zavise od ćelija domaćina. Zato naučnici smatraju da ovi virusi na dnu okeana napadaju i druge vrste organizama.

Prilikom laboratorijskog "uzgoja" i testiranja virusa, naučnici su uvidjeli da se on ne podudara ni sa jednim do sada poznatih virusa, ali da posjeduju sličnosti sa genomima virusa koji su pronađeni pored podvodnih izvora metana nedaleko od obala Norveške i Kalifornije.