latinica  ћирилица
09/04/2015 |  11:06 | Autor: TANЈUG

NASA: Vanzemaljski život samo što nije otkriven

Američka svemirska agencija smatra da bi postojanje vanzemaljskog života moglo da bude otkriveno još za vrijeme našeg života.
NLO - Foto: ilustracija
NLOFoto: ilustracija

Dobićemo jasne signale o postojanju vanzemaljskog života već tokom naredne decenije, a neoboriv dokaz za deset do dvadeset godina", rekla je naučnica NASA Elen Stofan tokom javne debate koja je juče organizovana u sjedištu agencije u Vašingtonu.

"Znamo gdje da tražimo, znamo kako da tražimo, i u većini slučajeva, posjedujemo neophodnu tehnolgiju za to", izjavila je ona.

"Pitanje nije 'da li' već 'kada'", rekao je DŽefri Njumark, predstavnik NASA opservatorije za heliofiziku.

"Mi ovdje ne govorimo o malim zelenim ljudima, već o malim mikrobima", precizirala je Stofan.

Stručnjaci NASA predstavili su najnovija otkrića na osnovu kojih se može zaključiti da je čovječanstvo danas bliže nego ikad pronalaženju novih oblika života u okviru sunčevog sistema i van njega.

"Počinjemo da shvatamo da je sučev sistem jedno jako 'vlažno' mjesto", objasnio je DŽim Grin, direktor programa planetarne nauke.

"Ne proučavamo vodu i mogućnost postojanja života samo u okviru našeg solarnog sistema, već istražujemo i planete koje kruže oko drugih zvezda", naveo je Pol Herc, direktor programa astrofizike.

"Kada jednom prođemo Mars, koji je sazdan od istog materijala kao i Zemlja, vjerovatnoća da naiđemo na život sličan onim kakvim ga poznajemo biće veoma mala", rekao je bivši astronaut DŽon Grunsfeld.

On smatra da će vanzemaljski život otkriti tek sljedeća generacija naučnika i istraživača.
Konstatujući napredak naučne zajednice, Grin, pak procjenjuje da će još biti na svom radnom zadatku kada bude otkriven novi oblik života u nekom dijelu sunčevog sistema.