latinica  ћирилица
10/04/2015 |  12:45 | Autor: Agencije

U pravom životu Bond ne bi izdržao ni sedam minuta

DŽejms Bond, najpoznatiji filmski špijun, jednostavno je besmrtan.
DŽejms Bond - Foto: ilustracija
DŽejms BondFoto: ilustracija

On je poput trske koja se savija, ali se nikada ne lomi pod sve žešćim naletima neprijatelja.

Uostalom to dokazuju i sami glumci koji su tumačili slavnog agenta 007 - Šon Koneri (84), Rodžer Mur (87), Timoti Dalton (71), Pirs Brosnan (62) i Danijel Krejg (47), koji su svi, osim jednog, još živi i zdravi.

Za razliku od negativaca koji više nisu među nama: DŽozef Vajzman (Doktor No), Ričard Kil (Špijun koji me je volio) ili DŽefri Holder (Živi i pusti druge da umru).

U želji da testira ovaj "medicinski fenomen", britanski magazin "Total film" pozvao je grupu ljekara da sa stanovišta struke analiziraju posljednji nastavak franšize "Skyfall"  iz 2012.

Njihov odgovoro je bio više nego jasan: DŽejms Bond bi umro već u sedmom minutu filma da se scena odigrala u pravom životu.

Podsjetimo, Bond je pogođen u grudi metkom sa osiromašenim uranijumom. Sve i da je preživio, u šta ljekari duboko sumnjaju, navodeći da bi mu takav projektil raznio pluća, uranijum bi izazvao galopirajući oblik raka.

Kako bilo, nekoliko minuta kasnije svakako bi polomio vrat prilikom skoka s krova voza u rijeku, nekoliko desetina metara niže.

U 31. minutu, 007 odlučuje da sam sebi izvadi uranijumski metak iz grudnog koša. Premda je u filmu hirurška operacija uspješno izvedena, ljekari navode da bi se zbog obilnog krvarenja, Bondova avantura tu i završila.

Prema pisanju "Total filma", agent njenog veličanstva ne bi preživio ni pad kroz zaleđeno jezero: jednostavno bi podlegao hipotermiji.

Prije nego što je "Skyfall" ušao u bioskope, jedan od fanova franšize Gordon Strejndžer izračunao je koliko je puta pucano u DŽejmsa Bonda.

"Prema mojim proračunima, Bond je bio meta najmanje 4.662 pucnja", naveo je on u magazinu "New Scientist", dodavši da je svaki put postojalo barem pet odsto šansi da bude smrtno pogođen. Vjerovatnoća da DŽejms Bond preživi do 1962. do danas "ravna je nuli", bio je njegov zaključak.

Slavni špijun ipak je uspio da sam likvidira čak 387 ljudi, što je, treba priznati, više nego impozantan broj.

Osim na metke, Bond je otporan i na cirozu. Tri britanska ljekara zabavila su se računanjem količine alkohola koje je ovaj junak popio tokom svojih peripetija. A rezutat je dramatičan: sa 92 jedinice alkohola sedmično, Bond je prava pijanica.

"S obzirom na količine koje konzumira, DŽejmsu Bondu prijeti ozbiljan rizik od ciroze i prijevremene smrti", ističu istraživači u časopisu "British Medical Journal".

Broj ispijenih votki i martinija je, takođe, nespojiv sa njegovom fizičkom i metalnom formom, kao uostalom i sa njegovim seksualnim performansama.

Oni zato ljubazno savjetuju Bondu da,pod hitno, krene na liječenje od alkoholizma.

Teško je, međutim, vjerovati da će njihov savjet biti uslišen, jer za Bonda postoji samo jedan moto: "Umri drugi dan".