latinica  ћирилица
12/04/2015 |  08:45 | Autor: RTS

Višak kilograma vam produžava život?

Dobra vijest za sve one koji imaju koji kilogram više – prema najnovijim istraživanjima, živeće duže. Međutim, sa novim otkrićima nisu saglasni ljekari. Oni kažu da gojaznost rađa 50 novih bolesti.

Prema ranijim tumačenjima, gojaznost vam je skraćivala život za osam godina, a prije toga, dvije decenije pravila zdravstvene probleme. Ako je vjerovati najnovijim istraživanjima, poneki kilogram više vam produžava život.

Ipak, sa tvrdnjama savremene medicine ne slažu se građani. Oni koji su se borili sa viškom kilograma smatraju da gojaznost skraćuje život, kao i da čovjek radi sve sporije, teže, tromije. Za gojaznost se danas zna da je bolest. Ali se ne zna sa sigurnošću kako utiče na dužinu života.

„Žene, prema nekim studijama, potroše pola životnog vijeka kupujući kojekakve suplemente ili dijetetske preparate da bi izgubile kilograme. Veoma je teško reći šta je tu istina, ali činjenica je da su buce više raspoložene od onih koji su stalno na dijeti“, kaže Milka Raičević, nutricionista iz Doma zdravlja „Palilula“. Teško je povjerovati da nešto što je odgovorno za nastanak čak 50 bolesti produžava život.

Nutricionistkinja dodaje da gojaznim osobama strada kardiovaskularni i koštani sistem, kao i digestivni trakt. Objašnjava da gojaznost jeste socijalno-zdravstveni problem, a ne samo estetski. Koliko god, kako kaže, neko živi duže, važno je i kakvog je kvaliteta taj život.

Broj gojaznih ljudi u svijetu se udvostručio u posljednjih 35 godina. Sa viškom kilograma danas se bori oko 600 miliona ljudi. Posljednjih godina, živeti duže i zdravije predstavlja ozbiljan izazov. Ne vježbamo, jedemo prerađenu i visokokaloričnu hranu i izloženi smo stresu. Ono što morate da znate – svi ovi faktori utiču na dužinu i kvalitet našeg života.