latinica  ћирилица
15/04/2015 |  09:15 | Autor: 24sata.hr

Na poruke odgovaramo u roku dva minuta, a potrošimo tek 5 riječi

Pisma smo nekada pisali na nekoliko stranica, ali najčešći odgovor na mejl dug je svega pet riječi. Za odgovor nam najčešće trebaju dva minuta, pokazalo je istraživanje
 - Foto: Screenshot
Foto: Screenshot

Elektronskom poštom komuniciramo brzo i kratko, a najbrže i najkraće odgovaraju tinejdžeri dok najduže odgovore pišu i tome najviše vremena posvećuju oni stariji od 50 godina - pokazalo je najobimnije dosad sprovedeno istraživanje pisane komunikacije elektronskom poštom.

Naučnici sa Univerziteta Јužna Kalifornija i "Yahoo Labsa" analizirali su impresivnih 16 milijardi mejlova koje je u nekoliko mjeseci razmijenilo dva miliona korisnika "Yahooa" i to samo onih koji su pristali učestvovati u istraživanju.

Zaključak je da komunikacija mejlom ubrzava i skraćuje pisanu komunikaciju među ljudima - dok se nekada danima odgovaralo na pisma, a odgovori su obično bili dugački barem jednu, ako ne i više stranica, mejl je to promijenio. Najčešći odgovori na poruku dugi su samo pet riječi, a najčešće se na mejl odgovara u roku dva minuta.

Tinejdžeri u prosjeku na primljeni mejl odgovaraju u roku od 13 minuta, a odgovor je rijetko duži od 17 riječi što se pripisuje brzim komunikacijskim kanalima za razmjenu kratkih poruka na koje su tinejdžeri danas navikli, pa mnogi od njih mejl smatraju već zastarjelim i sporim načinom komunikacije.

Osobama do 36 godina treba u prosjeku 16 minuta da odgovore na mejl, onima koji imaju od 36 do 50 godina 24 minuta, a najduže odgovaraju oni stariji od 50 - njima treba 47 minuta, što se pripisuje činjenici da oni pišu duže poruke te da se ne snalaze toliko dobro s tehnologijom.

Istraživanje je pokazalo i da smo pretrpani mejlovima i da zbog toga odgovaramo još kraće. Očekivano, najviše poruka se pošalje radnim danima u radno vrijeme i to je period kada se odgovara najbrže i najkraće.

Јoš jedan zanimljiv podatak koji su naučnici otkrili je i da muškarci odgovaraju kraćim imejlovima od žena!