latinica  ћирилица
16/04/2015 |  17:41 | Autor: SRNA

Neobična kamperka na Crkvini

U šumarku na brdu Crkvina, kod Trebinja, pažnju privlači improvizovani šator od najlona u kome kampuje pedesetjednogodišnja Koni Kjus, dizajnerka iz Kanade, koja planira na ovom mjestu da kupi plac i napravi kuću.
Koni Kjus ispred inprovizovanog šatora - Foto: SRNA
Koni Kjus ispred inprovizovanog šatoraFoto: SRNA

Impresionirana ovdašnjom kulturom, tradicijom i ljubaznošću stanovnika, Koni već tri nedjelje "stanuje" pod šatorom i "uživa u ljepotama hercegovačkog krša, dobroj hrani, vinu..., a neobičnim "stajlingom" privlači pažnju Trebinjaca.

Iako se do mjesta kampovanja može doći samo skačući po kamenju, Koni kaže da se ne boji zmija ni drugih gmizavaca, jer je odrasla na jednom ostrvu u Kanadi gdje ima puno takvih životinja i gdje je naučila da se bori sa njima.

"Crkvinu sam izabrala jer odavdje mogu da vidim cijeli grad i sve prirodne ljepote", kaže Koni, dok loži vatru i kuva čaj od hercegovačkih trava.

Ona ističe da će ovdje boraviti još tri nedjelje, jer joj prija klima, s obzirom da je odrasla u mjestu gdje je stalno "minus", zbog čega joj je ovdje i tokom noći veoma prijatno.

"U potpunosti sam se organizovala. Ustanem ujutro, skuvam čaj, ugrijem vodu i istuširam se pa pravac u grad na ćevape ili burek koje obožavam. Sve to zalijem hladnim pivom", kaže Koni.

Nakon što odigra bilijar, obilazi trebinjska brda i austrougarska utvrđenja, a išla je i u Stolac i Dubrovačko zaleđe.

Koni je oduševljena ljubaznošću ovdašnjih ljudi i ističe da, iako boravi u šumarku, nikada nije imala neprijatnosti niti joj je išta od stvari nestalo.

Posebno joj se dopadaju, kaže, "mladići koji su veoma lijepi" i napominje da je već imala nekoliko bračnih ponuda, ali da je svima rekla - "ne", jer ne zna da li je prose zbog kanadskog pasoša ili zbog nje same.

"Planiram da kupim plac na ovom mjestu i odmah ću ići u katastar da vidim da li je to moguće. Ukoliko mi dozvole, napraviću malu kuću u kojoj ću boraviti po nekoliko mjeseci godišnje", kaže Koni.

Posebno je impresionirana crkvom - hercegovačkom Gračanicom na Crkvini, odakle, kako kaže, ima osjećaj da dobija snagu i toplotu.

Koni u Kanadi živi veoma pristojno, jer se bavi dizajnom i uređuje unutrašnjost kuća čiji su vlasnici milijarderi, ali napominje da je, upoznajući hercegovačku kulturu i tradiciju, spoznala prave vrijednosti.