latinica  ћирилица
17/04/2015 |  12:27 | Autor: RTS

Popravljao toalet, pronašao vijekove istorije

Kupovinom zgrade u Lećeu, Lučijano Fagijano namjeravao je da otvori tratoriju, ali je dobio mnogo više od toga. Sređujući cijevi pronašao je antičke podzemne tunele i prostorije. Mesapski grob, rimsko skladište za žito, franjevačku kapelu i templarske gravure. Tratorija je na kraju postala muzej.
Popravljao toalet, pronašao istoriju - Foto: RTS
Popravljao toalet, pronašao istorijuFoto: RTS

Kada je preuređivao zgradu, Lučijano je zadužio svoja dva sina da riješe problem sa odvodom u toaletu, koji je bio zapušen.

- Pronašli smo podzemne tunele i prostorije pa smo nastaviti da kopamo - rekao je Italijan za Njujork tajms. Potraga za problematičnom vodovodnom cijevi počela je prije 15 godina, a pretvorila se u porodičnu arheološku sagu.

Pronašli su čitav podzemni svijet koji datira prije Hrista, mesapski grob, rimsko žitno skladište, franjevačku kapelu i gravure vitezova templara. Nove eksponate i danas pronalaze.

- U Italiji pronalazite ostatke istorije gdje god se okrenete. Drevne civilizacije gradile su svoje na ostacima drugih carstava. Poput slojeva torte, što redovno zadaje probleme onima koji se bave urbanim planiranjem - navodi američki list.

Leće je posebno zanimljiv grad jer leži na dnu italijanske čizme, a kroz njega su prolazili mnogi osvajači - Grci, Rimljani, Osmanlije, Normani, Langobardi i drugi.

Poslije mesjeci iskopavanja, čitav poduhvat je dobio neslućene razmjere. Gledajući kako se neprestano odvozi građevinski materijal iz zgrade, sumnjičave komšije prijavile su Lučijana policiji.

Uskoro im je zabranjeno da dalje kopaju, jer je ilegalno voditi privatno arheološko nalazište. Dopušteno mu je da nastavi sa vodoinstalaterskim radovima ali pod uslovom da sve nadzire arheolog.

Međutim, blago je samo izviralo. Drevne vaze, rimske bočice, posude, antički prsten sa hrišćanskim simbolima, srednjevjekovni predmeti, freske i mnogo drugog.