latinica  ћирилица
18/04/2015 |  12:26 | Autor: SRNA

Fond nema dugovanja prema Domu zdravlja Trebinje

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske ne duguje četiri miliona KM Domu zdravlja Trebinje, niti ima dospjelih obaveza prema ovoj zdravstvenoj ustanovi, saopšteno je iz Fonda.
Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske - Foto: RTRS
Fond zdravstvenog osiguranja Republike SrpskeFoto: RTRS


Fond prema svim zdravstvenim ustanovama, uključujući i Dom zdravlja Trebinje, redovno izmiruje obaveze, svakog mjeseca, kako je i predviđeno ugovorima.

Zaključno sa 17. aprilom, trebinjskom Domu zdravlja doznačeno je 855.294 KM, a posljednja tranša uplaćena je 15. aprila, napominje se u saopštenju, nakon što su juče radnici trebinjskog Doma zdravlja održali jednočasovni štrajk upozorenja zbog neuplaćenih doprinosa i neredovne isplate plata.

Iz Fonda ističu da su netačne i neopravdane insinuacije da prilikom doznačavanja sredstava ustanovama ulogu "igra" politika.

"Fond je institucija koja isključivo finansira zdravstvenu zaštitu osiguranih lica u cijeloj Republici Srpskoj, te je politička pripadnost direktora domova zdravlja ili načelnika opština apsolutno nebitna, već je, kada je riječ o primarnom nivou, glavno mjerilo koliko je u određenoj opštini registrovano osiguranih lica", naglašava se u saopštenju.

U saopštenju se dodaje da je tačno da prilikom doznačavanja sredstava Fond prioritet daje najvećim zdravstvenim ustanovama, odnosno bolnicama, u kojima se liječi veći broj osiguranika i koje pružaju daleko složenije usluge nego što je to slučaj sa domovima zdravlja.

"Međutim, to ne znači da domovi zdravlja ispaštaju, jer i oni svakog mjeseca dobiju svoju predviđenu tranšu, po dinamici koja je jedino uslovljena punjenjem budžeta Fonda, odnosno uplatom doprinosa za zdravstveno osiguranje", ističe se u saopštenju.

U saopštenju se napominju da Fond ne finansira plate i doprinose za zaposlene u domovima zdravlja, niti materijalne i druge troškove, nego isključivo zdravstvenu zaštitu osiguranih lica, a da je za isplatu plata i doprinosa nadležno isključivo rukovodstvo doma zdravlja.

Iz Fonda navode da je u Domu zdravlja Trebinje na dan 30. mart bilo zaposleno 151 radnika, dok bi po standardima i normativima taj broj trebalo da iznosi 96 radnika, što je jedan od glavnih razloga problema sa kojima se suočava trebinjski Dom zdravlja.