latinica  ћирилица
23/04/2015 |  15:24 | Autor: SRNA

Bogatija djeca imaju razvijeniji mozak?

Djeca iz bogatijih porodica imaju razvijeniji mozak od siromašnih vršnjaka - tvrde naučnici.
Djeca - Foto: ilustracija
DjecaFoto: ilustracija

Profesor DŽon Gabrieli vodi tim koji koristi "MRI" aparate kako bi proučavao mozak 23 učenika čiji je porodični prihod mali i 35 učenika koji su odrasli u imućnijim uslovima. Svi su oni bili u životnoj dobi od 12 i 13 godina.

Tokom ispitivanja, djeci su dali sveobuhvatni Masačusets sistem procjene.

Mališani čiji roditelji imaju manji novčani prihod pokazali su se lošijim od prosjeka sa samo 57 odsto postignutih vještina, za razliku od bogatijih učenika koji su postigli 91 odsto.

Gabrieli navodi da bogatiji učenici imaju deblje temporalne i zatiljne režnjeve koji su odgovorni za vid i arhiviranje znanja.

Ispitivanja mozga kod studenata iz različitih okruženja omogućila su uvid i u shvatanje djetinjstva.

Važni dijelovi mozga više su razvijeniji kod djece koja su odrasla u ugodnoj okolini. Poboljšani dijelovi mozga jesu oni koji su najpotrebniji za rješavanje testova.

- Postoji cijena zbog odrastanja u okolini koja vas ne podržava. Mi to možemo vidjeti ne samo na rezultatima testova i obrazovnim postignućima, nego i u njihovim mozgovima - tvrdi DŽon Gabrieli.

Naučna studija pokazuje da početna razlika nastaje u zavisnosti od količine novčanog prihoda roditelja u prve tri godine djetetovog života.